Tuygun: Susuz, Altyapısız Köy Kalmayacak

Erzincan İl Genel Meclisi Başkanı Ünal Tuygun, 2013 yaz sezonunda köylerde 70 kilometre sulama kanalı ile 53 köyün altyapısını tamamlamayı hedeflediklerini ifade ederek; “Bu yıl 220 proje üzerinde bu sene çalışmamız var.

Tuygun: Susuz, Altyapısız Köy Kalmayacak
Tabi bu çalışma görülmese de meyvelerini veriyor” dedi.

İl Genel Meclisi Başkanı Ünal Tuygun, bahar ayları ile birlikte Erzincan İl Özel İdaresi olarak yoğun bir çalışma içerisine girdiklerini söyledi.

Tuygun, Ergan Kayak Merkezi, çağrı merkezi ve özel idarenin yapmış olduğu okullarda çalışmaların devam edeceğini belirterek; “Meclis binamızın yapımı devam ediyor. Şuan kadar Özel İdare’nin yapmış olduğu okullar var. Bunlar peyder pey ihaleye çıktılar. Kıştan hazırlığımızı yapmıştık. Bunun dışında köylerde çalışmamız yaklaşık Erzincan Merkez ve genel köylerde 70 km kadar sulama kanalı hedefliyoruz. Yaklaşık 53 köyünde alt yapısı yapılacak. Biz buna çok önem verdik. Erzincan’da her sene 3-4 köyümüzün alt yapısına devam ediyoruz. Bu sene’de 3-4 köyümüzün merkezde ve ilçelerde olmak üzere alt yapısı devam edecektir. Bunun dışında yol çalışmalarımız diğer illere göre iyi %80’i asfaltlanmış durumdadır. Haziran ayında asfalt çalışmalarına başlayacağız. Bunun dışında Erzincan merkezde uygulamış olduğumuz köylerin çöpünün toplanması köylerde ki enkazların kaldırılması köylerde ilaçlamalar yapılması gibi çalışmaları ilçelere yaymaya çalışıyoruz. 220 tane proje üzerinde bu sene çalışmamız var. Tabi bu çalışma görülmese de meyvelerini veriyor” diye konuştu.

Köyler güzelleştikçe özellikle gurbetteki vatandaşların köylerine modern evler yapmaya başladıklarını ifade eden Tuygun; “Geçtiğimiz sene 800 civarında ruhsat verildi.

Bu hızla devam ediyor. Bunun dışında birkaç köyümüzde yeniden yapılaşma kapsamında bu köylerimizi yenileye bilir miyiz? Gibi hedeflerimiz var. Sonuçta Erzincan’da sürekli oturan köy nüfusu 50 bin civarında ama yaz aylarında bu 150.000 oluyor. Bizimde hedefimiz 4 aylıkta olsa bu gurbetten gelen hemşerilerimizin yaşam standardını daha iyi bir noktaya getirmektir. Tabi kendimizi eleştiriyoruz. Her şeyi iyi yaptık diyemiyoruz. Gücümüzün yetmediği paramızın olmadığı şeyler var. Bunun karşılığı 528 köy var. 528 köye göre nüfus gerçekten azdır. Ama artık köylü diyip geçemeyiz. Onlarında artık şehirde ki insanlar gibi güneş enerjisi, Çamaşır Makinesi, Bulaşık Makineleri var. Bu neyi getirdi köy şehir gibi bir modern yaşantıyı getirdi. Bu modern yaşam gelinde suyu, arıtmayı, kanalizasyonu istiyor. Ama imkânlar bellidir. Biz 2800 tane binayı yıktık. Ama bazı binaları yıkmakta zorlanıyoruz. Tehlike arz etmesine rağmen şikâyet ediyorlar. Ben bunu tamir ederim diyorlar. Devam edeceğiz. Şuanda merkezde fazla köyümüz yok. Çayırlı’da bir bölümünü yıktık. Ben hep söyledim 1939 depreminin yıkığı kalan köylerimiz var. Burada merkez köylerimiz diğer ilçelere göre daha kalabalıktır. Ama istediğimiz standart da değiliz. İşte bu dönem Işıkpınar, Keklikkayası, Güllece, Buğdaylı, Yeniköy, Soğukoluk, Çakırman, Elmalı köy, Bahçeyazı gibi köylerin aslında alt yapısı daha önceden yapılmalıydı. Ama maalesef hepsi bizim üzerimize birikmiş geldi. Ama dediğim gibi teknolojiyi şehir gibi köyde kullanıyor. Ama gücümüz imkânlarımız yetmiyor. Kendimizi sorguladığımızda her şeyi çok güzel yaptı diyemeyiz. Köy halkına malzeme desteği veriyoruz. Bunu özellikle ilçelerde çok iyi başardık. Vatandaş köylü işbirliği ile bazı işleri başardık ama bazı yörelerde başaramadık. Çünkü ekonomileri iyi değil. Buranın gurbetçisi çok dernekleri var paraları var. Çalışmalarımız her alanda devam edecektir” açıklamasında bulundu.
Kaynak: İHA