Afyonkarahisar Orman İşletme Müdür Yardımcısı Mutlu Tepe

Canan Tükelay - Afyonkarahisar'ın Şuhut ilçesinde bal verimini artıracak 22 çeşit bitkiyle zenginleştirilen ve Türkiye'de ilk olma özelliği taşıyan Ağzıkara Bal Ormanı'nda arıcılar için bütün hazırlıklar tamamlandı.

Afyonkarahisar Orman İşletme Müdür Yardımcısı Mutlu Tepe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bal ormanı kurulması çalışmalarına 2009 yılında Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun talimatıyla başlandığını belirterek, "Ormanın bulunduğu yerde aynı zamanda Ağzıkara Göleti bulunuyor. Bal ormanı için olmazsa olmazlardan biri suya yakın olmasıdır. Su olmazsa arılar, bal verimi açısından sıkıntıya girebilir. Hem dikilen fidanların nemli havada daha iyi gelişmesi hem de arıların bal verimi açısından orman, bu göletin yakınına kuruldu" dedi.

Bakan Eroğlu tarafından 2010 yılında açılan bal ormanının her yıl sonunda periyodik olarak bakımının yapıldığını anlatan Tepe, şöyle konuştu:

"Afyonkarahisar'ın iklimsel olarak geçiş bölgesinde olması nedeniyle kuruyan bazı fidanların yerine iklime dayanıklı olanların dikimi yapılıyor. Yıllık 400-450 mililitre civarında yağış alıyor. Bu durum, bitkiler açısından sıkıntı oluşturuyor. Bitkilerin bakımına özel önem gösteriyoruz. Zaman zaman aşırı kurak yaz aylarında fidanlarımızda kurumalar meydana geldiğinden sonbahar ve ilkbaharda yerine tekrar yenisini dikiyoruz. Fidanlar, 4-5 yaşında. Geçen yıllarda akasyalardan ve diğer çiçekli bitkilerden verim almaya başladık. Bölge olarak burası gezginci arıcıların geçiş bölgesinde yer alıyor."

Tepe, arıların çok miktarda nektar almasını sağlayan badem, ıhlamur ve akasya fidanlarının dikildiğini kaydederek, özellikle verimli çağında akasya ağacından arıların, hektar başına 70 kilograma yakın bal yapabildiğini kaydetti.

-"Bal ormanı, çeşit çeşit bitkilerden oluşuyor"-

Ormanda sadece çam fidanı değil, 22 çeşit çiçekli bitkiler kullandıklarını ifade eden Tepe, "Özelikle nisan ayı ortalarından itibaren çiçek vermeye başlayan badem, ıhlamur, sofora, mahlep, dut, kestane, korunga, kekik, ahlat ve akasya olmak üzere 22 çeşit çiçekli bitkiden oluşan bal ormanı kurduk. Ağustos ayına kadar sürecek çiçeklenmenin arttığı bu dönemde, bal ormanında bütün hazırlıklarımızı tamamladık, sadece eksiğimiz arıcılar" diye konuştu.

Tepe, arıların, genellikle bulundukları yerden yaklaşık 5 kilometre çapında uçuş alanında çiçeklerden nektar alabildiğini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Afyonkarahisar'da hayvancılık fazla olduğu için koruma amaçlı bal ormanını tel örgüyle çevirdik. Bal ormanın en büyük özelliği sıfırdan kurulmasıdır. Afyonkarahisar'da bunun dışında, Şuhut, Sinanpaşa, Bayat, Sandıklı ve Dinar ilçelerinde de bal ormanı kuruldu. Önümüzdeki dönemde yenilerini kurmak için mevcut alanlar araştırılıyor."

Yayıncı: Mürsel Çetin
Kaynak: AA