Erzincanlı Öğrencilerin Tüp Gazında Tasarruf Projesi Birinci Oldu

Erzincan’da 11. sınıf öğrencisinin geliştirdiği proje ile artık mutfaklarda gaz israfının önüne geçilecek.

Erzincanlı Öğrencilerin Tüp Gazında Tasarruf Projesi Birinci Oldu
‘Ocaklarda Pilot Alevi ve Ağırlık Sensörü Projesi', Erzurum’da düzenlenen TÜBİTAK 44. Orta Öğretim Öğrencileri Arası Araştırma Proje Bölge Yarışması'nda bin 61 proje arasında Temel Fizik alanında birinci oldu.

Özel Otlukbeli Hacı Ali Akın Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Saliha Beyza Ülker(17), kendi evlerinin mutfağında boşa yanan ocaktan etkilenerek proje geliştirdi. Mutfaklarda gaz israfını önlemek için harekete geçen Ülker, ev mutfakları yanı sıra büyük işletme ve otellerin mutfaklarında da yaşanan aynı israfın önüne geçilmesi amacıyla ‘Ocaklarda Pilot Alevi ve Ağırlık Sensörü Projesi' hazırladı. Okulun fizik öğretmeni İlker Yavuz’un proje danışmanlığını yaptığı proje, geçtiğimiz hafta Erzurum’da düzenlenen TÜBİTAK 44. Orta Öğretim Öğrencileri Arası Araştırma Proje Bölge Yarışması'nda bin 61 proje arasında Temel Fizik alanında birinciliği elde etti. Proje, 20-24 Mayıs'ta TÜBİTAK’ın Ankara’da düzenleyeceği Türkiye finaline katılacak.

Projenin mimarı Saliha Beyza Ülker, projeyi yapmasındaki en büyük amacın mutfaklarda kullanılan gazdan tasarruf yapmak olduğunu belirterek, “Benim bu projedeki en büyük amacım tasarruf sağlamak. Hele de günümüz insanı çok fazla israf yapmakta ve bunun farkında olmamakta. Ben bunu fark ettim ve neden boşu boşuna gaz israfı olsun ki diye düşündüm. Projem buradan açığa çıktı. Fakat evleri çok dar olarak gördüm. Daha büyük alanlarda, daha büyük tasarruf yapmayı amaçladım. Bunun için restoranlar, oteller, hastaneler ve okulların mutfaklarını ele aldım. Hemen hemen benim bu projemle yüzde 5’lik bir tasarruf sağlanmış oluyor. Böylelikle çok tasarruflu, kolaylıkla kullanılabilir ve önü açık yani geliştirilebilir bir proje ortaya çıkarmış olduk.” şeklinde konuştu.

Kendisi gibi öğrenim gören öğrencilere de mesaj veren 11’nci sınıf öğrencisi Saliha Beyza Ülker, “Öğrenci arkadaşlarıma eğitim-öğretimin yanında böyle projelere katılarak keşfetmenin zevkini yaşamalarını tavsiye ederim. Gerçekten çok güzel bir anıydı.” dedi.

Özel Otlukbeli Hacı Ali Akın Anadolu Lisesi Fizik Öğretmeni İlker Yavuz, projenin bin 61 proje arasında Temel Fizik alanında birinci olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi: “TÜBİTAK orta öğretimler arası proje yarışmasına başvuruda bulunduk ve Erzurum sergisine çağrıldık. Temel fizikte birinci olduk. 20 Mayıs’ta Ankara’da Türkiye finallerine çağrıldık. Erzincan’ımızı ve okulumuzu en iyi şekilde temsil ettiğimizi düşünüyoruz. Projemiz geliştirilebilir. Sanayi tüplerinde, mutfaklarda kesinlikle geliştirilebilir. Ciddi bir tasarruf sağlamaktadır.”