Disk Üyeleri Çerkezköy'de Yürüdü

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) üye işçiler, kıdem tazminatının kaldırılmasına yönelik çalışmaları protesto etmek amacıyla Tekirdağ'ın Çerkezköy ilçesinde bir araya geldi.

Disk Üyeleri Çerkezköy'de Yürüdü

Hükümetle sendika konfederasyonu başkanlarının, üçlü danışma kurulu toplantısında kıdem tazminatı konusunda oluşan görüş ayrılıkları, Çerkezköy’de yankı buldu. Hükümeti temsilen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Türk-İş Genel Sekreteri ve Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Kutadgobilik, ATO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci’nin katıldığı toplantıda uzlaşma sağlanamaması, Çerkezköy’de tepkiye dönüştü

DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, DİSK Genel Başkan Yardımcısı Celal Obavt, Lastik İş Sendikası İstanbul Mali Şube Sekreteri Necmettin Bayram’ın katıldığı protosto yürüyüşü, Çerkezköy Polisevi önünden başladı.

Belediye Meydanı’nda son bulan yürüyüş esnasında protestocular, çeşitli sloganlar attı. Belediye Meydanı önünde DİSK Genel Sekreteri Çerkezoğlu tarafından basın açıklaması okundu. Basın açıklamasında DİSK’in kıdem tazminatına dair kırmızı çizgilerinin belli olduğu, konfederasyonun bu kırmızı çizgileri çiğneyen herhangi bir pazarlığa gitmeyi reddettiği ifade edildi

Basın bildirisinde, “Hükümet bugün patronların talepleri doğrultusunda işçinin en önemli kazanımlarından birini, kıdem tazminatı hakkımızı gasp etmek üzere bir hazırlık içerisindedir. Biz Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu olarak aylar öncesinden söyledik. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na gittik söyledik. Çalışma Meclisi’nde ilan ettik. Kıdem tazminatı hakkının gasp edilmesinin onay makamı olmayacağız. Bütün işçilerin kıdem tazminatı alabilmesinin mümkün olduğunu ve bununla ilgili somut önerilerimizi kamuoyuyla da paylaştık” ifadelerine yer verildi.

"KIRMIZI ÇİZGİLERİMİZ VAR"
DİSK’in kıdem tazminatına dair kırmızı çizgileri olduğunu ve konfederasyonun bu kırmızı çizgileri çiğneyen herhangi bir pazarlığa girmeyi reddettiğini kaydeden Çerkezoğlu, “Ancak hükümetten ve işverenlerden gelen dayatmalar, işçilerin kazanılmış tüm haklarını ortadan kaldırmayı hedeflemektedir. Kıdem tazminatı işçinin iş güvencesidir. Kıdem tazminatı fona devredildiğinde, patron işçi çıkardığında toplu ödeme yapmak zorunda kalmayacak. Böylece işten çıkarma kolaylaşacaktır. Kıdem tazminatı işçinin ücretinin bir parçasıdır. Kıdem tazminatına el koymak işçinin ücretine el koymaktır. Kıdem tazminatı her işçinin kazanılmış hakkıdır. Hükümet ise taşeron işçiler ya da bundan sonra işe girecekler için fon sistemi getirmeyi önererek işçi sınıfını bölmeyi amaçlamaktadır. Çocuklarımızın kıdem tazminatı hakkının ve iş güvencesinin gasbına razı olmamız istenmektedir. Kıdem tazminatı işten çıkarma durumunda ödenen bir tazminat olmalıdır” dedi.

“Konfederasyonumuz için bu kavga onur kavgasıdır. Artık her meydan, her işyeri bir direniş odağıdır” diyen Çerkezoğlu, uygulamanın hak kaybına yol açacağının altını çizerek, “Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu bu oyuna rıza göstermeyecektir. DİSK olarak itirazlarımızı ve tüm işçilerin kıdem tazminatı alabilmesi için yapılması gerekenleri açıkça ilan ettik. Bir kez daha altını çizerek öneriyoruz. İşçinin bir gün bile çalışması halinde kıdem tazminatına hak kazanmasının yolu açılmalı, hak kayıplarına neden olan kıdem tazminatı üst sınırı kaldırılmalıdır. Kıdem tazminatının ödenmesi devletin denetiminde ve yaptırımında olmalı, taşeron çalıştırma ve tüm güvencesiz çalıştırma biçimleri; sendikal barajlar, örgütlenmenin ve grev hakkının önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır. Direneceğiz çünkü hükümetin amacı her işçinin tazminat alması değildir” şeklinde konuştu.

"ZORLARSANIZ KAYIŞ KOPAR"
Çerkezoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Ulusal istihdam stratejisinde,4857 sayılı iş kanununun gerekçesinde, orta vadeli programda fon sisteminin gerekçesi olarak 'daha fazla esneklik' gösterilmektedir. Bizim için daha fazla esneklik demek kölelik demektir. Dünyanın en esnek emek piyasalarında biri bu ülkededir. Sendikalaştırma oranında toplu sözleşmeli işçi oranında son sıralarda bir ülkede yaşıyoruz. Öte yandan kayıt dışı çalıştırmanın ve çalışma sürelerinin en yüksek olduğu ülkelerden birisidir burası. Daha ne kadar esnememizi bekliyorsunuz? Hep söyledik tekrar ediyoruz. İşçi sınıfının esneyecek yeri kalmadı, zorlarsanız kayışlar kopar.”
Basın bildirisinin okunmasından sonra DİSK’e bağlı işçiler olaysız bir şekilde dağıldı.
Kaynak: İHA