2. Turgut Reis Türk Denizcilik Tarihi Sempozyumu Başladı

Büyük Türk denizcisi Turgut Reis’in anısını yaşatmak ve tarihi kişiliğini gelecek kuşaklara doğru bir şekilde aktarılmasını sağlamak amacıyla düzenlenen Turgut Reis ve Türk Denizcilik Tarihi Uluslararası Sempozyumu’nun ikincisi başladı.

2. Turgut Reis Türk Denizcilik Tarihi Sempozyumu Başladı

Bodrum Belediyesi’nin de katkılarıyla 1-4 Kasım 2013 tarihleri arasında gerçekleşecek olan sempozyumun açılışında bir konuşma yapan Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, “Bodrumumuza hoş geldiniz. Bodrum tarihi boyunca yüzünü hep denize dönmüştür. Birçok uygarlıklara ev sahipliği yapan Bodrum dünyanın ilk bayan amirali Artemisia’yı çıkarmıştır. Tarih Bodrum’la başlamıştır, çünkü tarihin babası Herodot Bodrum doğumludur. Osmanlı’ya geldiğimizde, Barbaros Hayrettin Paşa’dan sonra Türk denizciliğinde en büyük rolü üstlenmiş olan Turgut Reisimizin de Bodrumlu olduğunu buradan şerefler ve onurla bir defa daha ifade etmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Bodrum,Osmanlı kadırgalarına ev sahipliği yapmıştır, Osmanlı tersanelerimiz mevcuttur. Daha sonra bu bilgilerin ışığındasüngerci ve balıkçı tekneleri üreten Bodrum şu anda Akdeniz ve Ege’de kuğu gibi süzülen Bodrum guletlerini Türk halkına ve dünya denizciliğine sunmuştur. Bunlar bizim gururumuzdur. Bugün burada Türk denizciliğinin geçmişiyle, Bodrum’un denizciliğiyle yüzleşmek ve tarihimize bir ışık, önümüzdeki umutlarımıza bir parça olması dileğiyle hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum” dedi.

4 gün sürecek olan Turgut Reis ve Türk Denizcilik Tarihi Uluslararası Sempozyumu’nda Turgut Reis Araştırmaları, Piri Reis’e Vefa, Ortaçağ’da Akdeniz ve Türk Denizciliği, Karadeniz ve Türk Denizciliği, Kültür ve Sanatta Deniz, Türk Karasularında Sualtı ve Arkeoloji ve Bodrum Yöresi Yerel Kültürel Araştırmaları gibi birçok konularda oturumlar yapılacak.
Kaynak: İHA