Papa Franciscus Assisi'de

Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus, İtalya'nın Lampedusa Adası açıklarında dün meydana gelen trajedide yaşamını yitiren kaçaklar anısına bugünün "gözyaşı günü" olduğunu söyledi.

Katolik aleminin 266. papası olarak geçen Mart ayında seçildikten sonra "yoksulların koruyucusu" diye bilinen Assisili Franciscus'tan ötürü havari ismi olarak Franciscus'u seçen Arjantinli Bergoglio, 4 Ekim'in Assisili Aziz Franciscus bayramı olması sebebiyle bu kente pastoral bir ziyaret düzenledi.

Assisi'ye günübirlik ziyaretinde yoğun bir programı takip eden Papa, buradaki törenlerde ve ayinlerde yaptığı konuşmalarda çeşitli konulara değindi.

Lampedusa Adası açıklarında kaçakları taşıyan teknenin batması sonucu 100'den fazla kişinin ölümüne ilişkin Papa, dünyada insanların bir bölümünün açlıktan, kölelikten özgürlük arayışı ile kaçmak zorunda kalınmasını ancak çok acı veren ölümlü bir olay olduğunda gördüklerinden bahsederek, "Aynı dün Lampedusa'da olduğu gibi. Bugün gözyaşı günü" dedi.

"Kutsal topraklar, Aziz Franciscus'un sevdiği topraklar, Suriye ve Ortadoğudan acı çekenlerin, gözyaşı dökenlerin haykırışlarını duymaya devam ettiklerini" belirten Papa Franciscus, Aziz Franciscus ve Tanrı'dan çatışmaların durmasını, silahların susmasını, saldırmanın yerini affetmenin, nefretin yerini sevginin almasını istediklerini dile getirdi.

Assisi'deki konuşmasında İtalya'ya da ayrı bir parantez açan Papa, "İtalyan ulusu için dua edelim. Çünkü her biri ortak iyi için çalışıyor" dedi.

İtalya'nın bugünü koruyucusu Aziz Franciscus için bayram olarak kutladığını anımsatan, "Burada olan İtalya Başbakanı Enrico Letta başta olmak üzere İtalyanları kutluyorum" ifadesini kullandı.

Papa, Assisi gezisinin son bölümünde çocuklar, hastalar ve yoksullarla bir araya geldi.

Kaynak: AA