'Anız Yakanların Destekleri Düşürülsün' Önerisi

Batman Valisi Yılmaz Arslan, "Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına anız yakılan arazilere ödenecek desteklerin yüzde 25-50 gibi oranlarda düşürülmesini önerdik" dedi.

Vali Arslan, Oymataş köyünü ziyaret ederek, anızı yakmadan çift sürerek tarladan kaldırmaya çalışan çiftçiye teşekkür etti.

Anız yangınlarının önlenmesi için valilikçe başlatılan çalışmalarla ilgili bilgi veren Arslan, anız yangınlarının Türkiye'nin genel sorunlarından biri olduğunu belirterek, ne kadar yasaklansa da çiftçilerin bu alışkanlıklarından vazgeçemediğini söyledi.

Vali Arslan ilde son 2 ayda 200 anız yangını tespit ettiklerini, işlemleri tamamlanan 65 tarlaya cezai işlem uyguladıklarını ifade ederek, "Şu anda 100 civarında araziyle ilgili tespit çalışmaları devam ediyor. Belediye, Valilik, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Kadastro Müdürlüğü ve Nüfus Müdürlüğü ile işbirliği halinde anız yangınlarını tespit çalışmalarımız sürüyor" diye konuştu.

İl Özel İdaresi'nden temin edilen araçlarla bu yangınları önlemeye çalıştıklarını anlatan Arslan şöyle konuştu:

"Özellikle mısır hasadından sonra yapılan anız yakımı ciddi sıkıntı olmaya başladı.

Batman Çayı'nın öte kısmında kalan Diyarbakır'a bağlı Bismil ve Silvan ilçelerinde ilimize göre daha yoğun miktarda tarımsal faaliyet yapılıyor. Buralardaki anız yangınlarının dumanı Batman'ı olumsuz etkiliyor. Konuyla ilgili hem Diyarbakır Valiliği nezdinde hem de ilgili kaymakamlıklar nezdinde gerekli görüşmeler yaptık. Bunun yanısıra bazı çiftçilerimizin anız yakmadan arazilerini sürdüklerini gördüm. Bu güzel bir şey. Çiftçilerimize de bu vesileyle teşekkür ediyorum. Bugün de aynı şekilde anız yakmaksızın arazisini işleyen bir çiftçiyi bulmak ve kendisine teşekkür etmek için bu ziyareti gerçekleştirdik."

Anız yakmayla ilgili bir düzenleme yapılması halinde çiftçilerin konuya hassasiyet göstereceğine inandığını belirten Arslan, "Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına valilik olarak anız yakılan arazilere ödenecek desteklerin yüzde 25-50 gibi oranlarda düşürülmesini önerdik" ifadelerini kullandı.

Anız yakılması halinde doğacak zararlara ilişkin bilgi veren Vali Arslan çiftçilere anız yakmamaları konusunda çağrıda bulundu.

Bu kapsamda çiftçilerin il müdürlüklerindeki anız makinelerinden istifade edebileceğini ifade eden Arslan, "Belki önümüzdeki yıl bu makinalardan bir miktar daha alıp il müdürlüğümüze tahsis ederek çiftçilerimizin hizmetine sunabiliriz. Sadece 'anız yakmayın' demek işin tek başına çözümü değil. Bu çok yönlü bir çalışma ve bu çalışmayı biz başta çiftçilerimizle sürdürmek istiyoruz" diye konuştu.

Vali Arslan daha sonra Oymataş köyünde anız yakmadan tarlasını süren çiftçi Ramazan Tutar'ı ziyaret ederek, örnek bir çiftçi olarak gördükleri Tutar'a teşekkür etti.

Daha sonra bir traktöre binen Arslan tarla sürdü.

Kaynak: AA