Çözüm Süreci Sayesinde Uyuşturucu Tacirlerine Büyük Darbe Vuruluyor

Diyarbakır'da uyuşturucu madde imal ve ticareti yapan şahıslara yönelik son 5 ayda düzenlenen operasyonlarda 62 ton esrar ile 48 milyon kök kenevir ele geçirildi.

Çözüm süreciyle sağlanan huzur ve güven ortamı sayesinde uyuşturucu madde imal ve ticareti yapan şahıslara yönelik operasyonlar yoğunlaştırıldı. Daha önce yaşanan şiddet olayları nedeniyle güvenlik gerekçesiyle operasyonların nadir düzenlendiği Lice-Hani-Kocaköy üçgenindeki alanlara Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının başlattığı narko-terör soruşturması kapsamında, İl Jandarma Komutanlığı ve İI Emniyet Müdürlüğü narkotik ekiplerince hava destekli operasyonlar gerçekleştiriliyor. Hint keneviri ekili alanlar İHA ve uydudan elde edilen görüntüler sayesinde kolaylıkla tespit edilirken, yakalanan kenevirler güvenlik güçlerince tarlada anında imha ediliyor. Tarlada kenevir halindeyken ele geçirilemeyen uyuşturucu maddeler ise köylerde imalathane olarak kullanılan evlere düzenlenen operasyonlarda kubar veya toz esrar olarak yakalanıyor.

Bu kapsamda son 5 ayda düzenlenen 200'e yakın uyuşturucu operasyonunda 47 milyon 893 bin 665 kök kenevir bitkisi ile 44 bin 605 kilogramı toz, 17 bin 309 kilogram da kubar olmak üzere 62 ton esrar ele geçirildi. Uyuşturucularla ilgili 480 kişi sorgulamalarının ardından savcılığa sevk edilirken, elde edilen uyuşturucuların piyasa değerinin yaklaşık 3 milyar lira olduğu kaydedildi.

Operasyonlarla hem terörün çok önemli finans kaynağı kurutulduğu hem de tonlarca uyuşturucunun piyasaya girmesine engel olunduğu vurgulandı.

-"Süreci engellemek için ellerinden gelen tüm çabayı gösterirler"

Dicle Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi ve Uluslararası Ortadoğu Barış Araştırmaları Merkezi Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Şeyhanlıoğlu AA muhabirine, çözüm süreciyle huzurun hakim olduğunu belirterek, bu sayede güvenlik güçlerinin uyuşturucu ile mücadeleye ağırlık verdiğini söyledi.

Operasyon düzenlenen bölgelerde daha önce de uyuşturucu ekiminin yapıldığını ancak güvenlik nedeniyle bu alanlara operasyon düzenlenmediğini kaydeden Şeyhanlıoğlu, şöyle konuştu:

"Son 5 ayda gerçekleştirilen operasyonlarda büyük miktarda uyuşturucu ele geçirildi. Bu operasyonlar sadece Diyarbakır'ın değil Türkiye'nin güvenliğine katkı sunuyor. Bu uyuşturucular yakalanmasaydı ülke genelinde satılacak ve tüketilecekti. Operasyonlar sayesinde Türkiye'de uyuşturucu kullanımı azalacak. Çünkü uyuşturucu maddeye ulaşım artık kolay olmayacak. Operasyonlar nedeniyle özellikle esrar fiyatında yükselme olduğunu tahmin ediyorum. Uyuşturucu tacirlerine operasyonlarla büyük darbe vuruldu. Çünkü uluslar arası boyutu olan uyuşturucu baronları çatışmadan faydalanıyordu. Bu nedenle uyuşturucu baronları çözüm sürecinden büyük rahatsızlık duyuyor. Uyuşturucu tacirleri şiddet ortamının devamını ister. Çözüm sürecini engellemek için ellerinden gelen tüm çabayı gösterirler. Bu nedenle dikkatli olmak lazım."

Kaynak: AA