Haydi Kızlar Tarlaya

Muş’ta okulların tatil olmasıyla birlikte çocuklar, tarlalarda çapa yaparak hem gelecek eğitim öğretim yılı için okul masraflarını çıkarmaya, hem de aile bütçelerine destek olmaya çalışıyor.

Okulların tatile girmesiyle birlikte, tarlalardaki çocuk işçilerin sayısı arttı. Merkeze bağlı Kırköy beldesinde tarlalarda yevmiye karşılığı çalışan kız çocukları aile bütçelerine katkıda bulunmaya çalışıyorlar. Günde 25 TL yevmiye ile çalıştıklarını belirten kız çocukları, kazandıkları parayı ailelerine verdiklerini belirttiler. Kırköy 75. Yıl İlköğretim Okulu 8. sınıf öğrencisi olan Güler Teksoy, batıda yaşıtlarının denizde, plajlarda serinlerken, kendilerinin ise 35 derece güneşin altında çapa yaparak ailesine ve okul masrafını karşılamak için sabah saat 07. 00’dan güneş batana kadar çapa yaptıklarını söyledi.

Her yıl okulların yaz tatiline girmesiyle birlikte arkadaşlarıyla yevmiye karşılığında pancar tarlasında çapa yatıklarını belirten Hediye Güler ise, maddi olanaksızlar nedeniyle kızların birçoğunun 5. sınıftan sonra okulu bırakmak zorunda kaldığını ifade ederek, “Biz çalışmak zorundayız. Bizim akranlarımız yaz tatilinde denizde, piknikte tatil yaparken, biz de burada çalışıyoruz. Hem ailemize katkı sağlamaya çalışıyoruz, hem de okul masraflarımızı topluyoruz” diye konuştu.

Kaynak: İHA