Borsa Başkanı Sümer: Ekinlerin Tabanı Yanmaya Başladı

Kırıkkale Ticaret Borsası Başkanı Harun Sümer, Nisan ayı ardından Mayıs döneminde bekledikleri yağışlar olmadığından, Kırıkkale ve çevresinde ekin tabanlarının yanmaya başladığını söyledi.

Borsa Başkanı Sümer: Ekinlerin Tabanı Yanmaya Başladı
Sümer, bu yıl bol yağışlı geçen bir kış dönemini geride bıraktıklarını, ancak ardından bahar döneminde, özellikle Mayıs ayında çiftçinin yağmur beklediğini dile getirdi. Sümer, bu yıl kış aylarının çok güzel geçtiğini, yeraltı kaynaklarında istenenin üzerinde bir depolama olduğunu ifade etti.

Nisan ayının kurak geçtiğini belirten Harun Sümer, “Yağmurların yağmaması ile birlikte bir de sam esmesi otların bile çıkmamasına neden oldu. Mayıs ayında çiftçinin acilen yağmura ihtiyacı var.” dedi.

Ekinin ve arpanın boyunun şu an 10 santimetre olduğunu açıklayan Sümer, “Bu aylarda arpa 30 santimetre, buğday ise 20 santimetre olması gerekir. Yüksek kesimlerde ekin ve arpa biraz kurtarır. Alçak kesimlerde ekin ve arpanın dibi yanmaya başladı.

Bu durum saman olayını da etkiler. Kısa sürede yağmur yağmaz ise köylünün durumu içler acısı olur.” şeklinde konuştu.

Kırıkkale’ye bağlı ilçelerde ve köylerde yağmur dualarına çıkıldığını ifade eden Başkan Sümer, “Geçen hafta yağan yağmur çiftçinin yüzünü bir nebze de olsun güldürdü. Fakat, bu yeterli değil. Mayıs yağmurlarını normal alır isek hububatta hiçbir sıkıntı olmaz. Hububatın gelişmesi yağmur ve güneşe bağlı. Bunun için çiftçilerimiz yağmur beklemektedir.” diye konuştu.

Hasatta 45 günlük bir sürenin kaldığını belirten Başkan Sümer, “Mayıs ve Haziran aylarında yeteri kadar yağmur alırsak bu yıl hasat da o kadar iyi olur. Temmuz ve Ağustos aylarının sıcak geçmesi hububata zarar vermez. Temmuz’un 15’inde Delice ve Çerikli’de hasat başlar. Haziran’ın 30’unda ise bütün bölgelerde hasat başlar.” dedi.