Gündoğmuş Belediyesi Güneş ve Rüzgardan Enerji Üretecek

Antalya'nın Gündoğmuş ilçe Belediyesi, rüzgar ve güneş enerjisi üretimi için çalışma başlattı.

Gündoğmuş Belediyesi Güneş ve Rüzgardan Enerji Üretecek
Belediye, Gündoğmuş ilçesine kuracağı güneş paneli ve rüzgar türbinleri ile enerji üretmeyi hedefliyor. Gündoğmuş Belediye Başkanı Mehmet Özeren, Türkiye'nin elektrik ve doğal gazda dışa bağımlılığının önüne geçmenin yolunun alternatif enerji üretmekten geçtiğini söyledi.

Yenilenebilir enerji üretimi konusunda Avrupalı bir firma ile Araştırma Geliştirme(AR-GE) çalışması yaptıklarını belirten Özeren, Türkiye'nin güneş ve rüzgar enerjisinden binde 21 oranında yararlanabildiğini söyledi.

Yılın 365 günün çoğunluğunu bulutlu geçtiği Almanya'da güneş enerjisi üretimi oranının yüzde 21 olduğunu belirten Özeren, Antalya bölgesinde yılın 365 gününün 315'de güneşin görüldüğünü ifade etti.

Türkiye'de güneşin Afrika ülkelerinde olduğu gibi yakıcı olmadığını anlatan Özeren, enerjide dışa bağımlılıktan kurtulmanın yegane yolunun rüzgar, güneş ve su kaynaklarından enerji üretmekten geçtiğini kaydetti.

Özeren, "Ülkemiz rüzgar ve güneş enerjisine çok müsait olmasına karşı gereken ölçüde enerji üretemiyoruz. İskandinav ülkeleri enerjilerinin önemli bir bölümünü rüzgardan karşılıyor. Bizde güneş ve rüzgar üretiminde kendimize yeter hale gelmeliyiz. Başka alternatifimiz yok. Yoksa, güneş yakar, rüzgar eser, su akar bizde bakar dururuz." dedi.

Manavgat'ın Çolaklı Beldesi Belediye Başkanı Hasan Coşkun da bölgedeki konaklama tesislerinin güneş panelleri sistemi ile kendi enerjisini üretebilir hale gelmesi gerektiğini söyledi.

Avrupa, İskandinav ve Rus turistlerin Türkiye'ye güneşlenmeye geldiğine dikkat çeken Coşkun, bölgedeki güneşli gün sayısının 310 ile 320 gün olduğunu söyledi.

Coşkun, "Güneş enerjisini başta bölgemizde ve ülkemizde harekete geçirmeliyiz. Güneşli havayı enerjiye dönüştürürsek bölgedeki konaklama ve konutların enerji ihtiyacını karşılamış oluruz." şeklinde konuştu.