TEMA Vakfı Rize Temsilcisi Nevzat Özer Açıklama Yaptı

TEMA Vakfı Rize Temsilcisi Nevzat Özer, vakıflarının suyu bir doğal kaynak olarak değil, doğal bir varlık olarak tanımladığını belirtti.

Özer , yaptığı yazılı açıklamada , TEMA ' nın suyun sadece insanlar için değil , tüm canlıların yaşamı için hayati önem taşıdığını savunduğunu belirtti .

Su olmadan hayat olmayacağını , herkesin suya ulaşmasını güvence altına almayan bir geleceğin kabul edilemeyeceğini ifade eden Özer , şöyle devam etti :

' ' Bu gerçek , su politikalarını oluşturan karar vericiler tarafından temel ilke olarak alınmalıdır . Bütün yaşayan varlıklar , en önemli hak olan suya erişim hakkına sahip olmalıdır . Bu hak hiçbir koşulda kısıtlanamaz , engellenemez ve kaldırılamaz . Su , sahip olunacak bir meta olarak görülemez . Su , sadece azınlığın ulaşabildiği bir ayrıcalık olamaz . Bütün düzenlemeler ve politikalar bu ilkenin ışığında hazırlanmalı ve gözden geçirilmelidir . TEMA Vakfı , suyu bir doğal kaynak olarak değil , doğal bir varlık olarak tanımlar . Bu nedenle su varlıkları , diğer doğal kaynaklar gibi ekonomi ilkelerine göre yönetilemez . ' '

Su Yasasının çıkarılması gerektiğini savunan Özer , şunları kaydetti :

' ' Sürdürülebilirlik ilkesini temel alan bu yaklaşım , suyun en yüksek önem derecesinde korunmasını , bütüncül planlama yöntemleriyle geliştirilmesini , iyi yönetişim ilkeleriyle ve özellikle bütün paydaşların aktif katılımıyla yönetimini zorunlu kılar . TEMA Vakfı ' nın üzerinde çalıştığı Su Yasası gibi su hakları , kullanımı ve yönetimini kapsayan yasal düzenlemeler , siyasetin gündemine yüksek öncelikle alınmalıdır . Yasa hazırlama süreci , etkin katılımı temel alarak tamamen şeffaf olmalı , temel bir insan hakkı olarak suya erişimi ön plana çıkartırken su varlıklarını koruma ve geliştirmeyi hedeflemelidir . ' '