Tüketim Malı İthalatı Düşüyor, Büyüme Adına Umut Verici

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı Celal Sönmez, 2012 yılının Ocak ayı dış ticaret açığının, yatırım malı ithalatındaki yüzde 6'lık artışın etkisiyle beklentilerin 700 milyon dolar kadar üzerinde gerçekleştiğini söyledi.

Ocak ayında ihracatın yüzde 8.6 artışla 10.3 milyar dolara, ithalatın ise yüzde 2.8 artışla 17.3 milyar dolara yükseldiğini hatırlatan Sönmez, 'Ocak ayında yatırım malı ithalatındaki artışa karşın tüketim malı ithalatındaki yüzde 20'lik daralma, ekonominin yakın gelecekteki büyüme seyri için umut verici. Bu durum yılın ilk aylarında cari açıkta yukarı yönlü bir risk oluştursa da devamı halinde bir pozitif etki oluşturacaktır. ' dedi.


Türk Lirası'nın oluşturduğu rekabet avantajına rağmen AB ülkelerindeki daralmanın ve Arap ülkelerindeki karışıklığın ihracatta yukarı yönlü gelişmeyi sınırlı tuttuğunun altını çizen Sönmez şunları kaydetti:
'Bu dönemde pazar çeşitlendirme çalışmalarının yararını görüyoruz. İhracat, geleneksel pazarlarımızın dışında büyüyor. Ocak ayında ihracat artışı İsviçre pazarında yüzde 140, Suudi Arabistan'da yüzde 89, ABD'de yüzde 48, Irak'ta yüzde 25 ve Çin'de yüzde 22 oldu. Bu küresel kriz ortamında kolay olmadığını biliyoruz ama katma değeri yüksek üretime ve yeni pazar arayışlarına hız vermemiz lazım. '