Bakü 300 Milyon İstiyor, Rusya 7 Milyon Veriyor

Azerbaycan, Rusya’dan Gebele radar üssü için yıllık 300 milyon dolar kira bedeli istiyor.

Kommersant gazetesinin, Rusya dışişleri ve savunma bakanlığı kaynaklarına dayandırdığı haberine göre yıllık 7 milyon dolar ödeme yapan Rusya, 24 Aralık 'ta dolacak üs anlaşmasını 2025 'e kadar uzatmak istiyor.

Gazeteye göre yeni anlaşmanın, eski anlaşmanın süresi dolmadan 6 ay öncesinde imzalanması gerekiyor. İki ülke arasında Haziran 'a kadar konu ile ilgili herhangi bir mutabakat sağlaması gerekiyor. Savunma Bakanlığı kaynağı, “Talep edilen para mantıksız bir şekilde çok fazla. Fiyatı aşağı çekmeye çalışıyoruz. Hala anlaşma sağlayabileceğimiz konusunda ümidimiz var” dedi.

Bir başka kaynak da gazeteye yaptığı değerlendirmede, “Bakü mali konularındaki taleplerinde ısrarcı olursa, Rusya radar üssü ile ilgili çalışmalarını durdurabilir” uyarısı yaptı.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev de geçen hafta Moskova 'ya yaptığı ziyarette Rusya 'nın ülkesinde bulunan askeri üsleri kapatmasını istemişti. Dört yıldır Rusya 'nın ödeme yapmadığını savunan Kırgız lider, 15 milyon dolar borcun olduğunu hatırlatmıştı.