Yased Başkan Yardımcısı Serpil Timuray Açıklaması

Uluslararası Yatırımcılar Derneği Başkan Yardımcısı Serpil Timuray, ''Mobil iletişim teknolojilerinin, sabit iletişimin, telekomünikasyon ekipmanlarının, yazılım, donanım ve bilişim hizmetlerinin kullanımındaki her yüzde 1'lik artışının, ülkemizin GSYİH'ne çarpan etkisinin 1,8 oranında olacağını göstermektedir'' dedi.

Uluslararası Yatırımcılar Derneği , Bilgi ve İletişim Teknolojileri sektörünün ekonomik ve sosyal kalkınmaya etkisine ilişkin farkındalığı artırmak ve 2023 hedeflerine ulaşmak için ele alınması gerekli önemli konulara dikkati çekmek üzere hazırladığı ''2023 Hedefleri Yolunda Bilgi ve İletişim Teknolojileri Raporu''nu YASED Başkan Yardımcısı Serpil Timuray, YASED Yönetim Kurulu Üyesi Müjdat Altay ve YASED BİT Çalışma Grubu Başkanı Dr. Murad Ardaç'ın katılımları ile kamuoyuna açıkladı.

Raporun tanıtım toplantısında konuşan YASED Başkan Yardımcısı Serpil Timuray, Bilgi ve İletişim Teknolojileri sektörünün, mevcut ve yeni gelişen iş alanlarının inovasyonlarla kalkınması, verimlilik ve rekabetçiliğinin artması konusunda oynadığı öncü rolü itibariyle, yarattığı çarpan etkisiyle ülkelerin ekonomik kalkınmasına katkıda bulunduğunu kaydetti.

Raporun, sektörün ülke ekonomisi içindeki payı arttığında, toplam faktör verimliliği yoluyla ekonomik büyümenin de ivme kazanacağına işaret ettiğine değinen Timuray, ''Bu sebeple sektör, ülkemizde kalkınmaya ve sürdürülebilir büyümeye öncülük eden lokomotif altyapı unsurlarından biri olarak ele alınmalı, Türkiye'nin hedefleri için, öncelikle bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünün hedeflerine odaklanılmalıdır. Rapor, Bilgi ve İletişim sektörünün ülke ekonomimize etkisini analiz etmektedir. Mobil iletişim teknolojilerinin, sabit iletişimin, telekomünikasyon ekipmanlarının, yazılım, donanım ve bilişim hizmetlerinin kullanımındaki her yüzde 1'lik artışının, ülkemizin GSYİH'ne çarpan etkisinin 1,8 oranında olacağını göstermektedir. YASED Bilgi ve İletişim Teknolojileri Çalışma Grubu, raporun çıktılarını 2013 eylem planına dönüştürme kararı almış, üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeyi kendisine görev edinmiştir'' diye konuştu.

-''Sektör, yıllık büyüme oranını 3'e katlamalı''-

YASED BİT Çalışma Grubu Başkanı Dr. Murad Ardaç ise, Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşılabilmesi için sadece iç pazarın değil, dış pazarların da teknoloji ürün ve hizmet ihtiyacına cevap verebilir, bölgesel bir bilişim üssü haline gelmesine ihtiyaç olduğunu belirtti.

Ardaç, Bilgi ve İletişim Teknolojileri, mevcut ve yeni gelişen teknoloji ve iş alanlarının inovasyonlarla gelişmesinin, verimlilik ve rekabetçiliğin artmasının önünü açıcı bir rol oynadığına işaret ederek, Bilgi ve İletişim Teknolojileri sektörünün 2023 hedefi olan 160 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşması için, gelecek on yıl içinde sektörün yıllık büyüme hızının mevcudun yaklaşık 3 katına çıkması gerektiğine dikkati çekti.

Ancak bunun için de gelişim potansiyelini engelleyen sorunların ortadan kaldırılmasının büyük önem taşıdığını dile getiren Ardaç, rapordan dünya örnekleri ve projeksiyonlara yer verdiği sunumunda, raporda dile getirilen eylem önerilerini ''Bilişim Çarklarının Hızlandırılması'', ''Yeni Nesil İpek Yolu Merkezi'nin Oluşturulması'', ''Bilişim İhraç Eden Ülke'nin Gereklerini Sağlama'' olarak sıraladı.

Raporda; erişim ve kullanım maliyetlerinin düşürülmesi, teşvik ve destek programları ve katma değerli hizmetler üretimi kısa vadede gerçekleştirilebilecek öneriler olarak sunuldu. Orta vadede kurumsal, sanal ve fiziksel altyapı alanında yapılması gerekenlerin sıralandığı raporda, Türkiye'nin ''Yeni Nesil İpekyolu''nun Merkezi olmasının ve uzun vadede bölgenin bilişim üssü haline gelmesinin önemi vurgulandı.

Muhabir: Hasan Arslan

Yayıncı: Affan Kulunyar
Kaynak: AA