“pkk’nın Kürt-türk Çatışması Tuzağına Düşmeyin”

Eski Terörle Mücadele Özel Koordinatörü Halit Edip Başer, terörle mücadelenin sadece askeri mücadele olarak görülmeye devam edilmesi takdirde terörü bitirme yolunda can ve mal kayıplarının büyük olacağını söyledi.

“pkk’nın Kürt-türk Çatışması Tuzağına Düşmeyin”
Eski PKK Terörü ile Mücadele Özel Koordinatörü Halit Edip Başer, dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Bölücü terör örgütüne karşı verilen mücadelenin sadece askeri boyutta ele alınmasının yanlış olduğunu ifade eden Halit Edip Başer, “Terörle mücadelede çözüm sadece silahlı mücadele olarak görülmeye devam edilirse terörü bitirme yolunda harcanan zaman, can ve mal kayıpları büyük olacaktır. Terörle mücadele sadece silahlı mücadele olarak görülmemelidir. Terörle mücadelede sosyo-ekonomik, psikolojik, diplomatik, istihbarat boyutlar da ele alınmalıdır. Teröre karşı çözüm sadece silahlı mücadele olarak düşünülürse terörün sonlandırılması uzun zaman alır. Bu noktada da ülke olarak daha büyük can ve mal kayıplarını göze almak zorunda kalabiliriz” dedi.

“HEDEF TERÖR ÖRGÜTLERİNİN GÜÇ MERKEZLERİ OLMALIDIR” Ülkede uzun zamandır terörle mücadelenin asker, polis ve istihbarat birimlerinin ortak görevi olarak algılandığını belirten Başer, “Terörle mücadele askerin yapacağı mücadele olsaydı terörün bugüne kadar bitmesi gerekirdi. Bizim askerimiz 30 yıldır uğraşıyor ancak hala terör var. Demek ki terörle mücadelede diğer etkenleri de göz önünde bulundurmalıyız. Hedef terör örgütünün güç merkezleri olan finans kaynakları, lojistik destek, siyasi örgütlenme, iletişim sistemleri, silahlı gücü, halk desteği, insan kaynağı, başarılı olma azim ve ümididir. Terörle mücadelede başta teröristlerin varoluşlarına olanak sağlayan finans kaynakları yok edilmelidir” şeklinde konuştu.

Siyasi otoritenin sorunlarının doğru tanımlaması gerektiğini ifade eden Başer, “Devlet, ordu ve polis dışında kalan unsurların üzerlerine düşen görevi yapmak için stratejilerini belirleyerek zamanında ve iyi organize olması gerekiyor. Kürt halkı, hak ve özgürlükleri için savaştığı yönünde propaganda yapan bölücü terör örgütüne halkın bazı kesimleri inanıyor. Bu nedenle de eğitim konusu çok önemli. Cehaletin sarmalından kurtulmak gerekiyor” dedi.

PKK terör örgütünün nihai amacının ülke topraklarının bir kısmını bölmek olduğunu ve bu hedefe ulaşmada belirlediği ara hedefin ise bir Kürt-Türk çatışması çıkarmak olduğunu belirten Başer, “Bugün şahit olunan eylem yoğunluğu göz önüne alındığında PKK Kürt-Türk ayrışmasını bir şantaj unsuru olarak kullanıyor ve bu tuzağa karşı tepki gösterilmesi gerekiyor” dedi.

Kaynak: İHA