Arınç: Türkiye’de Hukuk Fakültesi Sayısı Biraz Fazla

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Türkiye’de hukuk fakültesi sayısının biraz fazla olduğunu düşündüğünü söyledi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, kendisinin de avukat olarak üyesi olduğu Manisa Barosu'nu ziyaret ederek, geçen ay yapılan genel kurulda baro başkanlığına seçilen Zeynel Balkız ve yönetim kurulu üyeleriyle görüştü. Avukatlık mesleğinde baro başkanlığının fevkalade önemli ve itibarlı bir makam olduğunu dile getiren Arınç, “Dolayısıyla yıllardır başarıyla devam eden avukatlık mesleğinde bu noktaya gelmiş olmak, arkadaşlarımızın onu tercih etmesi her türlü takdire değerdir. Ben kendilerini kutluyorum, başarılar diliyorum.” dedi.

Hukuk fakültesini Ankara’da okuduğunu hatırlatan Arınç, “O zaman Türkiye’de sadece iki tane hukuk fakültesi vardı. İstanbul ve Ankara’da. Tabi 68 kaşağı olunca o günlerde İzmir’e de üçüncü hukuk fakültesi kurulacak demişlerdi. Boykot yapmak için de millet bahane arıyordu. Boykotlardan birisi de ‘İstemezük, İzmir’e üçüncü hukuk fakültesi istemezük’ oldu. İstanbul övünürdü biz beynelmineliz diye, Ankara biraz taşra gibi kalırdı. Ama böyle birbirimizle tatlı bir atışma içindeydik.” dedi.

Türkiye’de hukuk fatültesi sayısının 105 olduğunu öğrendiğini aktaran Arınç, “Bu sayı aslında fazla. Aslında hukuk fakültesi sayısının biraz fazla olduğunu düşünüyorum. Ama hukuk mezunları için yeni iş alanları daha da çoğaldı. Zaten eskiden hakim, savcı çok sınırlı alınıyordu. Kısmen kaymakam çok sınırlı alınıyordu. Daha çok hepimiz avukatlığı tercih ediyorduk. Ama şimdi son 10 yıl içerisinde hakim, savcı kadrolarımızı da çok elaman alındı. Özellikle bin kurumları takip ediyorum, Meclis'te iken de buna çok dikkat etmiştim. Uzman yardımcılıkları için, müfettiş yardımcılıkları için değişik alanda ki, hukuk geneldir. Pek çok hukuk fakültesi mezunu arkadaşımızı başarıyla görev aldıklarını biliyorum. Şimdi iş alanları biraz daha genişledi.” diye konuştu.

Arınç şöyle devam etti: “Avukat arkadaşlarımızdan da sınav vermek suretiyle belli bir kontenjan dahilinde hakim ve savcı olmak da mümkün. Hukuk bir nosyondur. Fakülteyi bitirmek şüphesiz yeterli değil. Ama yeni avukatlık alanları üzerinde da arkadaşlarımızın çalışması gerekir. Yani devletler arası hukuktan tutalım, ticaret hukuk ve dallarına kadar mesela tahkim konusu vesaire artık çok cazip alanlar haline geldi. Tabi Manisa’da bu işe ne kadar ilgi duyulur, bilemiyorum ama İstanbul gibi Ankara gibi yerlerde avukatlığın ve hukukun değişik alanlarında çalışan arkadaşlarımız var. Ben avukatlık mesleğinin itibarının hiçbir zaman eksilmeyeceğini düşünüyorum. Gerçekten toplumda da avukatların yaptığı görev her zaman takdirle izleniyor. Bu sadece savunma mesleği olarak değil, siyaset alanında avukatlar her zaman dominant unsurdur. Meclis'te milletvekilleri profiline bakıldığı zaman avukatların veya hukuk mezunlarının çoğunlukta olduğu görülür. Bu her dönem için böyledir. Belki halkla ilişkiler bakımından, belki sosyal konulara bir hukukçu olarak yaklaştıklarından, insan hakları konusunda belki daha duyarlı olduklarından avukat arkadaşlarımızın pek çoğu siyasette de aynı zamanda başarılı olmuştur.” Ziyarette Manisa Baro Başkanı Zeynel Balkız, Başbakan Yardımcı Arınç'a 1973 yılında yaptığı staj sonunda verilen ‘Staj Bitirme Belgesi’ni hediye etti .