Aydem Yatırımda Hız Kesmiyor

Türkiye'de elektrik dağıtımında öncü rolünü üstlenen Aydem Elektrik Dağıtım A.Ş., bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünün önemli şirketlerinden Netaş ile işbirliği yaparak, yaklaşık 5 milyon dolara Otomatik Sayaç Okuma Sistemi kuruyor.

Aydem Yatırımda Hız Kesmiyor
Elektrik dağıtım sektöründe faaliyet gösteren lisanslı ilk özel elektrik dağıtım ve perakende satış şirketi olan Aydem Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin, Denizli, Aydın ve Muğla’da yaklaşık 1 milyon 600 bin müşterisini kapsayan dağıtım bölgesindeki otomatik sayaç okuma sisteminin birinci etap kurulumunu Netaş gerçekleştirecek. Aydem Elektrik Dağıtım A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ceyhan Saldanlı ve Netaş CEO’su Müjdat Altay tarafından imzalanan sözleşmeye göre, proje 12 ayda tamamlanacak ve toplam maliyeti yaklaşık 5 milyon dolara olacak

Otomatik Sayaç Okuma Sistemi’nin (OSOS) kurulmasına yönelik imza töreninde konuşan Aydem Elektrik Dağıtım A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ceyhan Saldanlı, “Elektrik piyasasının rekabete açılmasında sayaçların anlık okunması ve değerlendirilmesi büyük önem taşıyor. Bölgemizdeki elektrik sayaçları büyük tüketicilerden başlanarak belli bir program dahilinde uzaktan okunacak. Aynı zamanda bölgemizdeki dağıtım trafolarımızın tüketim ve yük profilleri ile sokak aydınlatma tüketimine ait sayaçlar anlık olarak uzaktan okunarak izlenecek. Bu programın başlatılabilmesi için uzun zamandan beri hazırlıklar yapıldı. Netaş ile yaptığımız işbirliği sonucunda bu alanda kısa sürede önemli gelişmeler bekliyoruz. Her iki şirket bakımından, yapılacak çalışmaların başarılı olmasını diliyorum” dedi.

Netaş CEO’su Müjdat Altay ise, “Türkiye’nin en önemli elektrik dağıtım ve satış şirketlerinden Aydem için gerçekleştireceğimiz proje, müşterilerine yeni iş fırsatları oluşturma ve değer katma vizyonuyla hareket eden Netaş’ın, Türkiye’nin lider sistem entegratörü olarak ulaştığı seviyenin güzel bir göstergesi. Otomatik Sayaç Okuma Sistemi projesi, enerji sektöründe hayata geçireceğimiz bir 'M2M' uygulaması. Aydem’in ihtiyaçları doğrultusunda, tamamıyla Netaş mühendislerinin bilgi birikimi ve tecrübesiyle hayata geçecek. Sahip olduğumuz yetkinlikler ve Ar-Ge tecrübemizle, hemen her sektörde ihtiyaçları en doğru şekilde analiz ederek, müşterilerimize özel bilgi ve iletişim altyapı çözümleri sunmanın gururunu yaşıyoruz. Üzerinde çalıştığımız yeni teknolojilerle de, birçok alanda önemli çözümlerin geliştirilmesine katkı sağlayacak ve sektörümüzde değer oluşturmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Otomatik Sayaç Okuma Sistemi’nin (OSOS), sayaç verilerinin otomatik olarak uzaktan okunabilmesi, verilerin merkezi bir sisteme aktarılması, ilgili taraflara istenen formatta sunulması gibi özellikleri bulunuyor. Netaş’ın hayata geçireceği proje, sistem için gerekli yazılım, donanım ve iletişim altyapısının bütününü kapsıyor. OSOS sisteminin kurulmasıyla sayaçlara ait kimlik bilgileri, tahakkuk ve faturalamaya ilişkin veriler, gövde açılma uyarısı gibi sayaç durum bilgileri Aydem ana kontrol merkezine sisteme eş zamanlı olarak gönderilecek. Ölçüm noktalarının doğru şekilde izlenmesi de sağlanacağı gibi Aydem müşterileri kendi tüketimlerini sistemle online izleme olanağını bulacaklar. Hizmet kalitesinin artması, kayıp ve kaçağın azaltılmasında büyük faydalar sağlayacak proje hayata geçtiğinde, sayaçların yanına monte edilecek haberleşme üniteleriyle trafolardan enerji kesildi bilgisi online olarak alınacak ve bu şekilde elektrik şebekesindeki arızalara en hızlı şekilde müdahale edilebilecek .
Kaynak: İHA