Tolon'un Çapraz Sorgusunda Gergin Anlar Yaşandı

İstanbul 13.

Ağır Ceza Mahkemesinde görülen İkinci Ergenekon davasının öğlenden sonraki oturumunda çapraz sorgusunda sanık Eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Hurşit Tolon`a soru yönelten üye hakim Sedat Sami Haşıloğlu ile sanık Durmuş Ali Özoğlu arasında tartışma yaşandı.


Tutuklu sanık durmuş Ali Özoğlu, Tolon’un çapraz sorgusunda kendisini ilgilendiren bir konu geçtiği gerekçesiyle açıklama yapmak için söz istedi. İfadelerinin sonunda "Duruşmanın öğlenki kısmında sayın üye hakim Tolon’a Talat Aydemir ‘in adını anarak sorular sordu. Her kurumdan iyi ve kötü insan çıkabilir. Nemrut Mustafa’da sizlerin arasından çıktı" diye konuştu.


Bunun üzerine Haşıloğlu araya girerek "Sorunun muhatabı sorudan ne anlatılmak istendiğini anladı. Sizin karışmanıza gerek yok." dedi. Silahlı Kuvvetlere laf söylenmesine dayanamadığını belirten Özoğlu, "Bu tip ifadeleriniz sizlerin ön yargılı olduğunuzu gösteriyor" dedi. Silahlı Kuvvetlere kimsenin laf söyleyemeyeceğini belirten Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, "Ordu hepimizin ordusu. Kimse laf söyleyemez. Başka ordu mu var?" diye tepki gösterdi. Ailesinde Kuvvet Komutanlığından Uzman Çavuşluğa kadar TSK’da görev almış bir çok kişi bulunduğunu anlatan Haşıloğlu, "Bu bilgi sizin için yeterli mi? Ayrıca TSK sizin tekelinizde değil" dedi.


Bu tartışmanın ardından sanık Tolon`un çapraz sorgusuna devam edildi. Hakim Haşıloğlu’nun "60 darbesine katılımınız oldu mu?" sorusunu Tolon "Ben daha mezun olmamıştım. Kuleli Aseri Lisesi’nde öğrenciydim." diye cevapladı. Haşıloğlu’nun "Harbiyelilerin Taksim Anıtı’na çelenk koyma" olayını hatırlatması üzerine Tolon "40-50 sene önceki bir olaydı. İstanbul’da oturan Harbiyeliler, zedelenen imajı nedeniyle çelenk koyma olayını düzenliyorlar. Ben o zaman Harp Okulu öğrencisiydim. Bu olayı düzenleyenler Kuleli’den bizden bir sene önce mezun olanlardı. Bana da haber verdiler. Çelenk koyma sırasında ben de oradaydım." diye açıklama yaptı.


Saat 18.20`de duruşmaya ara verildi. Yaklaşık bir saat sonra saat 19.15`te duruşma, Tolon`un çapraz sorgusu ile başladı. Kendisine yöneltilen soruları cevaplayan Tolon, saat 19.25`te rahatsızlandığını ifade ederek oturmak için izin istedi. Duruşma savcısının oturduğu kürsünün hemen kenarına oturtulan Tolon`un bir süre hareketsiz kaldığı gözlendi. Bazı dava sanıklarının Ankara`da aynı baz istasyonunda telefonlarının sinyal verdiği konusu üzerine konu ile alakalı sanık avukatları, ikamet adreslerinin bu baz istasyon güzergahında olduğu için mecburen oradan geçtikleri açıklamasını yaptılar.

Tolon`un durumunda bir değişiklik olmaması nedeniyle mahkeme başkanı Hasan Hüseyin Özese, duruşmayı 9 Ocak 2012 tarihine ertelediklerini açıkladı. Duruşmanın ertelenmesiyle birlikte tutuklu sanıklardan profesör doktor Fatih Hilmioğlu`nun, sanık Tolon`un tansiyonunu kontrol ettiği gözlendi. Tolon`un tansiyonunun yükseldiği öğrenildi. Daha sonra da duruşma salonunun önüne gelen ambulansa alınan Tolon`a sağlık görevlileri tarafından müdahale edildi. Davanın tutuklu sanıklarından Hilmioğlu`nun da ambulansa girerek bir süre Tolon`un yanında kaldığı, bir süre sonra da jandarma görevlileri tarafından götürüldüğü gözlendi.