Kan Şekeri Diyabetin Habercisi

Toplumda çok sık rastlanılan şeker hastalığını kontrol altında tutmak için kan şekerinin belli aralıklarla düzenli olarak ölçtürülmesinin, hastaların sağlığı açından önemli olduğu belirtildi.

Toplumda çok sık rastlanılan şeker hastalığını kontrol altında tutmak için kan şekerinin belli aralıklarla düzenli olarak ölçtürülmesinin, hastaların sağlığı açından önemli olduğu belirtildi.

    Doruk Sağlık Grubu İç Hastalıkları Uzm. Dr. Önder Akkaya, şeker hastalarının aksatmadan kan şekerlerini ölçtürmesi gerektiğini söyledi.

    Diyabetin tehlikeli bir hastalık olmasına rağmen kontrol altına alınabileceğini ifade eden Akkaya, vatandaşlara kan şekerini ölçtürmelerini tavsiye etti.

    Akkaya, "Diyabet, birçok kişinin öcü olarak gördüğü ve korktuğu bir hastalıktır ama sanılanın aksine düzenli bir diyet programı ve sıkı bir kan şekeri kontrolüyle diyabet ve diyabetin yol açtığı bir takım komplikasyonlardan az etkilenmek mümkündür. Diyabet tanısı konulduktan sonra geçen süre de önemli. Her geçen yıl yine komplikasyon görülme riski artıyor." dedi.

"OBEZ ŞEKER HASTALARI KİLO VERMELİ"

Diyabet hastalığının erişken ve genç yaş grubunda farklı etkiler yarattığını kaydeden Akkaya, hastalığın belirtileri hakkında bilgi verdi.

    Akkaya, "Açlık kan şekeri en az iki ölçümde 126 mg’dan fazla olması durumunda, günün herhangi bir saatinde ölçülen kan şekerinin en az iki ölçümde 200 mg/dl’nin üstünde olması durumunda ve oral glikoz tolerans testinde ikinci saat değerinin 200 mg/dl’nin üstünde olması ile diyabet tanısı konur." diye konuştu.

Diyabet tedavisinin üç aşamadan oluştuğunu ifade eden Akkaya, şunları kaydetti: "Egzersiz, diyet, ilaç veya insülin tedavisi. Günlük kalori ihtiyacının yüzde 35’i yağ, yüzde 50’si karbonhidrat, yüzde 15’i proteinden karşılanmasına çalışılmalıdır. Çay şekeri ve bundan yapılan yiyecek maddeleri kullanılmamalı bunun yerine tatlandırıcılar kullanılmalıdır. Ayrıca obezlerinde kilo vermeleri önerilir." şeklinde konuştu.