Gazeteci Birgit‘ten Darbe Anıları: Öğrencileri Ben Organize Ettim

Asker, gazeteci, avukat ve CHP yöneticisi olarak 27 Mayıs‘ta neredeyse her taşın altından çıkan Orhan Birgit, 27 Mayıs hatıralarını, darbecilerin nasıl beraat ettirildiğini Aksiyon dergisine anlattı.

Gazeteci Birgit‘ten Darbe Anıları: Öğrencileri Ben Organize Ettim
Asker, gazeteci, avukat ve CHP yöneticisi olarak 27 Mayıs‘ta neredeyse her taşın altından çıkan Orhan Birgit, 27 Mayıs hatıralarını, darbecilerin nasıl beraat ettirildiğini Aksiyon dergisine anlattı. Birgit, yıllar sonra “CHP il örgütünün talimatı ile 9 cuntacı subayı kuyudan ben aldım. İstanbul‘daki öğrencileri organize ettim. Kıyma makinesi haberleri tam bir dezenformasyondu.” dedi.

        27 Mayıs sürecinde 9 subayın beraatından sonra darbeciler yeniden toparlandı. Sivil uzantıları da vardı. İstanbul‘da 28 Nisan 1960‘ta Türkiye‘deki en geniş çaplı öğrenci olayları gerçekleştirildi. Beyazıt‘taki hukuk fakültesinde başlayan olaylar yayıldı, polisle öğrenciler karşı karşıya geldi. İstanbul ve Ankara‘da sıkıyönetim uygulandı. Üniversite ve yüksek okullar bir ay süreyle kapatıldı. Peki, aniden patlak veren ve 27 Mayıs darbesine zemin hazırlayan öğrenci hareketlerini kim başlatmıştı? Aksiyon, bu soruyu, o tarihte CHP Beyazıt İlçe Başkanı olan Orhan Birgit‘e yöneltti. İstanbul ve Ankara‘daki gösterilere destek olduğunu belirten Birgit, "Ben eski bir öğrenci lideriydim. Geldi çocuklar, bana sordular, ben onlara ne yapmaları gerektiğini anlattım. Gösterdim." dedi. "Öğrenci olaylarını siz mi organize ettiniz?" sorusuna "Evet, doğrudur." cevabını veren Birgit, şöyle devam etti: "Ben CHP Beyazıt İlçe Başkanı‘yım. Öğrenciler, (Nurettin Sözen falan da vardı içlerinde) başka birtakım arkadaşlar geldiler. Yardım istediler. ‘Ne yapabiliriz?‘ diye sordular. Bizim yaptığımız şu, öğrenciler üniversite bahçesinde oturup direnç gösterecekler, miting yapacaklar tahkikatların kurulmasına karşı. Ancak olaylar kontrolden çıktı."

        27 Mayıs sürecinde yalan haber ve dezenformasyon yapıldığını vurgulayan Birgit, bunlardan birinin öğrencilerin kıyma makinelerinde öğütüldüğünü ileri süren haber olduğunu belirtti. "Ben inandım ona. Sonra ne kıyma var, ne Et Balık Kurumu var. Kıyma makineleri haberlerini yayımladıktan sonra öğrendik ki uydurma. Anlatan da kim? Alev Alatlı‘nın babası Albay Ertuğrul Alatlı. Basın yayın işlerinden sorumlu bir subayın uydurması. Dezenformasyonun dik âlâsı. Bildiri çıktı. Anadolu Ajansı geçti haberi." dedi. Birgit, "Siz nasıl yayımladınız bunu? Araştırmanız gerekmez miydi?" sorusuna şu cevabı verdi: "Efendim bildiri verildi. Öğrenciler kıyma makinelerinde öğütüldü, diye... Tek araç devlet ajansı. Devlet ajansına güvenmeyip de kime güveneceksin? Kaynaklar onlar, dabıl çek (çifte kontrol) yapamıyorsun."

        Orhan Birgit‘in anıları , Aksiyon dergisinin yarın bayilerde satılacak olan son sayısında daha geniş bir şekilde yer alıyor.