"Hayvansal Ve Bitkisel Atıklardan Biyogaz Ve Enerji Üretimi" Konulu Seminer Düzenlendi

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) ve Karacadağ Kalkınma Ajansı Şanlıurfa Destek Ofisi, ortaklaşa "Hayvansal ve Bitkisel Atıklardan Biyogaz ve Enerji Üretimi" konulu seminer düzenledi.

ŞUTSO konferans salonunda düzenlenen seminere, ANT ÇEVRE Firması Genel Müdürü Murat Balaban, Teknik Danışman Dr. Mustafa Tolay, MT-ENERGIE ve GE GAZ GENERATOR Yetkilileri, Harran Üniversitesinden akademisyenler, ŞUTSO üyeleri ve davetlilerin katılımıyla gerçekleşti. Seminerin açılış konuşmasını yapan ANT ÇEVRE Firması Teknik Danışmanı Dr. Mustafa Tolay, Hayvansal ve Bitkisel Atıklardan Biyogaz ve Enerji Üretimi konusunda bilgiler verdi. Dr. Tolay Almanya‘da bu tür tesislerin yoğunluğuna dikkat çekerek

Türkiye‘de de bu tesislerin yavaş yavaş kurulmaya başladığını belirterek, "Kuru tarımdan yaş tarıma geçilmesiyle birlikte, birim alandan elde edilen ürün miktarı arttı. Dolayısıyla üretimle birlikte tarımsal ve bitkisel atıklar da arttı. 1500 büyükbaş hayvandan elde edilen enerji tesisi yaklaşık 5 yılda kendini amorti edebiliyor. Almanya gibi gelişmiş ülkelerde havyansal ve tarımsal atıklar enerji üretimi için kullanılıyor Türkiye de ise yeni yeni kullanılmaya başlandı. Tüm tarımsal, hayvansal ve

bitkisel atıkların maddi değeri var, Devlet üretilen enerjiyi alma garantisi veriyor, bu nedenle atıklarımızı değerlendirmemiz faydamıza olacaktır" dedi.

Dr. Mustafa Tolay, bu sistemin Türkiye‘de kurulabildiğini, Türk mühendislerin bilgileri ile teknolojik imkanlarının yeterli olduğunu belirterek tesislerin kurulum aşamasının kolay olduğu mesajını verdi.

Kaynak: İHA