Jules Gabriel Verne doğum günü süprizi (Google Doodle)

Jules Verne anısına Google tarafından harika bir doodle yapıldı. Mause ile çubuğu ileri-geri aşağı-yukarı oynatınca Google logosunda görüntü aşağı ve yukarı kayıyor.Jules Verne doğum günü sebebiyle Google'ın Denizler Altında 20000 Fersah doodle'u çok başarılı. İşte Jules Verne hayatı,Jules Verne kitapları ve Jules Verne eserleri.

Jules Verne anısına Google tarafından harika bir doodle yapıldı. Mause ile çubuğu ileri-geri aşağı-yukarı oynatınca Google logosunda görüntü aşağı ve yukarı kayıyor.Jules Verne doğum günü sebebiyle Google'ın Denizler Altında 20000 Fersah doodle'u çok başarılı. İşte Jules Verne hayatı,Jules Verne kitapları ve Jules Verne eserleri.Google bu kez de bilim kurgu yazarı Jules Verne'nin doğum gününü logosuna taşıyarak kutladı.Dev arama motoru Google'un ziyaretçileri değişen logoya tıklayınca Jules Verne hakkında bilgilere ulaşıyorlar.Jules Verne hayatı.Jules Verne kitapları. Jules Verne eserleri. Jules Verne kitap özetleri. Jules Verne dünyanın merkezine yolculuk.Jules Verne kitapları. Jules Verne kitap özetleri. Jules verne denizler altında 20000 fersah .Jules Verne hayatı. Jules Vernenin hayatı.

Edebiyat tarihinin en çok okunan yazarlarından biri olan Jules Verne, H.G. Wels'le birlikte bilim-kurgunun kurucu babalarından biridir. Verne'in ergenler için olduğu kadar erişkinler için de yazılmış olan anlatıları 19. yüzyılın atılımcı ruhunu ve eleştirellikten uzak bir tarzda da olsa, onun bilimsel ilerleme ve icatlar karşısında kapıldığı büyülenmeyi etkili bir biçimde yansıtır. Genellikle yolculuk öyküleri biçiminde kurgulanan çalışmaları okurunu aya (Aya Seyahat, 1873) ya da tam tersi yöne (Arzın Merkezine Seyahat, 1864 ) doğru birlikte ***ürür. Verne'in yapıtlarının birçoğu kehanet olarak kabul edilecek ölçüde, izleyen yüzyılda gerçekleştirilmiş icat ve gelişmelerin haberleriyle doludur.

"Of! -ne yolculuk- ne harika ve ne olağandışı bir yolculuk! Bir volkandan yerin altına girmiştik ve bir başkasından dışarı çıktık. Ve bu diğeri Sneffels'den, dünyanın sınırlarına atılmış kasvetli İzlanda'dan 1200 fersahtan daha uzaktaydı... Sınırsız yeşilliğe varmak üzere sonsuz karlar diyarını terk ettik ve Sicilya'nın mavi göğüne ulaşmak üzere tepemizdeki buzlu diyarların gri sisini geride bıraktık" (Arzın Merkezine Seyahat)

Jules Verne Nantes'da doğdu ve aynı şehirde büyüdü. Babası zengin bir avukattı. Onun mesleğini sürdürmek amacıyla, Verne, hukuk öğrenimi için Paris'e yerleşti. Amcası aracılığıyla burada edebiyat çevrelerine yakınlaştı ve Victor Hugo ve -şahsen de tanıdığı- Alexandre Dumas'nın (Fils) etkisinde art arda oyunlar yayınladı. Henüz 22 yaşındayken tek sahnelik oyunu Kırık Kamışlar Paris'te sahnelendi. Bu arada hukuk eğitimini tamamlamayı da başardı. Bu süre boyunca Vernes, ömrü boyunca zaman zaman nüksedecek olan sindirim sistemi sorunlarından mustaripti.

Ünlü arama motoru Google bugün yine logosunu değiştirdi. Ancak sitenin yeni logosu şimdiye kadar yaptıkları arasında en özel olanı seçilebilir. Peki, Google'a bu kadar özel bir logo hazırlatan olay nedir? İnternet devi Google özel günlerde logosunu değiştirip kendine has bir anma töreni düzenliyor. Bugün arama motoruna girenler şimdiye kadar gördükleri en farklı ve ilginç yeni logoyla karşılaştı. Geçtiğimiz yıl Pac-Man adlı yapımı kullanıcılarına oynatan oyun bugün ise bilim kurgunun babasını anıyor. Denizaltı şeklinde hazırlanan logonun yanındaki kolu kullanıp denizin gizemlerini görebiliyorsunuz.


Jules Gabriel Verne doğum günü süprizi (Google Doodle)   JULES VERNE FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYINIZ

Jules Gabriel Verne doğum günü süprizi (Google Doodle)  JULES VERNE KİMDİR ? - VİDEO İZLE

Jules Gabriel Verne doğum günü süprizi (Google Doodle) JULES VERNE - DENİZLER ALTINDA YİRMİ BİN FERSAH - TIKLA


İŞTE GOOGLE'UN JULES VERNE LOGOSU


Jules Gabriel Verne doğum günü süprizi (Google Doodle) 
Beyazperdenin ilk klasiklerinden biri olarak kabul edilen Aya Yolculuk filminin arkasında sayısız eseri ile insanlığın gelecek algısını şekillendiren Fransız yazar Jules Verne'yi görürüz. Yazdığı hemen hemen her roman, film animasyon yada çizgi roman olarak yeniden ele alınan Jules Verne özellikle bilim kurgu sinemasının gözbebeklerinden biri ola geldi hep. Ama onun etkisi sinemadan çok daha önce de hissediliyordu.

Yazar Enis Batur Jules Verne için şunları söyledi: Hayal gücü ile ogünün oranlarına bağlı olarak söylüyorum bilimsel bir bakış açısına dayanmasının sentezi onu kalıcı kaldı. Jules Verne'nin öne çıkmasının sebebi dünya konjektörünün bu tür şeylere elveren bir döneme denk gelmesi yani teknolojinin gelişmeye başladığı bir noktada yer alması.Bu çalışmalarını hayal gücü ile sınırlı tutmayıp dönemin bilimsel araştırmalarına keşiflerine son derece dikkat kesilmiş olması. Jules Verne çok önemli bir öncüdür.

1822 yılında dünyaya gelen Jules Verne 180.doğum yılı bu yıl. Birçoklarına göre bilim kurgunun babası sayılan Jules Verne'nin ilk olarak 1864 yılında basılan 'Dünyanın merkezine yolculuk' hiç süphesiz yazarın romanlarından sinemaya uyarlanan romanlarından biri. Romanın en yeni uyarlaması olan şu günlerde sinemalarda gösterilen bol gösterişli bir yapım.Jules Verne'nin en önemli özelliği hiç süphesiz geleceği bir falcı gibi gören olağanüstü öngörüsü. Yazarın hayal gücü bilim adamlarınıda zihinlerini açan şaşırtıcı bir özelliğe sahip.

1854'te Charles Baudelaire, Edgar Allen Poe'nun eserlerini Fransızca'ya çevirdi ve Verne Amerikalı yazarın en sadık hayranlarından biri oldu. Poe'nun etkisi altında 1851'de Balonla Beş Hafta'yı yazdı. Yazar daha sonradan Poe'nun Arthur Gordon Pym'in Öyküsü kitabının devamı niteliğinde olan The Sphinz of the Ice Fields'i yayınlayacaktı. Bir yazar olarak kariyeri yavaş yavaş gelişirken, "Olağanüstü Yolculuklar" dizisinin ilk kitabı Balonla Beş Hafta'yla yakalayacağı başarıya dek borsayla uğraştı. 1862'de bu dizinin yayıncılığını üstlenen ve çocuk yayıncılığının ilk başarılı örneklerini sunmuş olan Pierre Jules Hetzel'le tanıştı ve hayatının sonuna dek onunla çalıştı. Hetzel, bir dönem Balzac ve George Sand'ın kitaplarını da yayınlamıştı. Hetzel sıkı bir editördü ve yazarın kitaplarına köklü düzelti önerileri getirmekte hiç duraksamıyordu. Bu arada, Verne'in erken dönem çalışmalarından olan 20. Yüzyılda Paris'i yayınlamayı da ret etmişti; bu kitap, 1997'deki ilk İngilizce baskısına kadar ortaya da çıkmamıştır.

Kısa süre içinde Verne'in romanları tüm dünyada büyük ün kazandı. Bir bilimadamının eğitimine ya da yolcunun tecrübesine sahip olmayan yazar, zamanının büyük bölümünü kitapları için araştırma yaparak geçiriyordu. Lewis Carroll'un Alice Harikalar Diyarında ile örneklenebilecek fantezi edebiyatının tersine Verne ayrıntılarda gerçekçi ve pratik olmaya çalışıyordu. H.G. Wells Aydaki İlk Adamlar'da, yerçekiminden bağışık bir madde olan 'cavourite'i uydurduğunda Verne, doğrusu bundan pek tatmin olmamıştı: "Ben karakterlerimi aya barutla, insanın her gün görebileceği bir şeyle yolladım. Bay Wells 'cavourite'ini nereden buluyor? Bırakın bana göstersin!"

Yine de, öykülerinin mantığı zamanının bilimsel verileriyle çatıştığında Verne olgu ve oalsılıklara kölece bir bağlılık göstermemiştir. 80 Günde Devrialem'deki, gözüpek ama yine de gerçekçi bir iddia üzerine dünyayı dolaşmaya çıkan Philèas Fogg'un öyküsü Birleşik Amerikalı gezgin George Francis Train'in (1829-1904) gerçek bir yolculuğu üzerine kurulmuştur. Arzın Merkezine Seyahat'in kurgusu ise jeolojik temellere dayanabilecek bir eleştiriye karşı oldukça zayıftır. Romanda yeryüzünün derinliklerine yönelen bir keşif gezisi anlatılır. Hector Servadac'ta (1877) ise bir kuyruklu yıldız Hector ve uşağını güneş sistemi etrafında gezintiye çıkarır. Dalga geçer havası taşıyan bir bölümde Cebelitarık kayalıklarının satranç oynayan iki İngiliz tarafından işgal edilmiş olduğunu keşfederler.

Denizler Altında Yirmi Bin Fersah'ta Verne, okuyucusunu modern "süper kahraman"ların öncülerinden biriyle, insan düşmanı Kaptan Nemo'yla ve onun, ayrıntılı bir biçimde betimlediği denizaltısı, mühendis Robert Fulton'un buhar enerjisiyle çalışan denizaltısının adını taşıyan Nautilius'la tanıştırır. Esrarlı Ada, insanın sanayi çağındaki sömürülüşüne yanıtlar içeren bir robinsonaddır. Birkaç kez filme alınan bu eserlerde, Verne bilimi ve mucitliği akıcı bir macera anlatımıyla birleştirir. Verne'in kurgularının bir bölümü gerçek olmuştur. Elektrik enerjisiyle çalışan denizaltısı Nautilius yalnızca yirmi beş yıl içinde gerçekleştirilmiştir; Aya Seyahat'teki uzay gemisi ise yaklaşık bir yüzyıl sonra kitabın konusunu gerçek kılmıştır. 1886'da yapılan ilk elektrikli denizaltı Verne'in onuruna Nautilius olarak adlandırılmıştır. 1955'te hizmete giren ilk nükleer denizaltının adı da Nautilius olmuştur.

Walt Disney tarafından üstlenilen ve yönetmenliğini Richard Fleischer'in yaptığı Denizler Altında Yirmi Bin Fersah'ın Bob Mattey'in tasarladığı mekanik olarak kumanda edilen dev mürekkep balığının da yer aldığı film uyarlaması, özel efektler dalında Oscar almıştır. Filmde, stüdyo için özel olarak hazırlanmış devasa bir su tankı içinde bu mürekkep balığı filmin oyuncularıyla boğuşmuştur. James Mason'un Kaptan Nemo, Kirk Douglas'ın güçlü denizci Ned Land'i canladırdığı filmde, denizaltının tasarımı konusunda Verne'in kitapta yer verdiği ayrıntılara da olabildiğince sadık kalınmaya çalışılmıştır. Yönetmen Mike Todd'un Seksen Günde Devrialem'i ise en iyi film Oscar'ını kazanmasına karşın aktörlerine başarı getirememiştir. Filmin dikkat çekici yanlarından biri, aralarında Kayalık Dağlar koyunları, bufalolar, eşekler ve devekuşlarının bulunduğu 8.552 hayvanın filmde görünmüş olmasıdır.

Verne, yazarlığının ilk döneminde ilerlemeyle ilgili teknolojik iyimserliği ve dünyanın toplumsal ve teknik gelişiminde Avrupa'ya yüklediği merkezi rolü fazlaca öne çıkarmıştır. Bazı öngörüleri gerçekleşmiş olsa da, hayalgücü sık sık gerçeklikle çelişmiştir. Aya Seyahat'te öykünün anlatıcısı dev bir topla uzaya fırlatılır. Oysa zamanının sıradan bir fizikçisinin de söyleyebileceği gibi, fırlatılan modülün yolcularını ilk ivme sırasında ölmesi gerekirdi. Bu türden bir uzay silahı 18. yüzyıl tahayyülünde ortaya çıkmıştır; aslında bundan da önce 1655'te Cyrano de Bergerac Aya ve Güneşe Seyahat adlı bir parça yazmış ve öykülerinden birinde roketle uzay yolculuğuna yer vermiştir.

"Verne'in bu mamut topu fikrini ne kadar ciddiye aldığını söylemek zordur; zira öykünün büyük bir bölümü fevrice yazılmıştır... Muhtemelen böyle bir silahın yapılabileceğine ve bir mermiyi aya gönderebileceğine inanıyordu; ancak kalkış şokundan sonra tayfanın canlı kalabileceğine inanması mümkün görünmüyor." (Arthur C. Clarke; Selam, Karbon Temelli İkiayaklılar!, 1999)

Verne'in önemli eserleri 1880'lerde yazıldılar. Geç dönem romanları insan uygarlığının geleceği üzerine kıyamet tahayyüllerinin etkisi altındaki fin-de-siècle havasını yansıtır. Sonsuz Adem adlı öyküsünde çok ileri zamanlarda bir bilimadamı 20. yüzyıl uygarlığının coğrafi felaketlerle çöküşünü keşfetmektedir ve "Adem ve Havva" efsanesi döngüsel bir gerçek haline gelmektedir. Fatih Robur'da (1886) Verne havadan ağır bir hava silahının ortaya çıkışını öngörür; ancak öyküyü devam ettirdiği bir sonraki kitabı Dünyanın Hakimi'nde büyük mucit Robur megalomaniden mustariptir ve yetkililerle bir kedi-fare oyunu oynamaktadır.

Verne, 1860'lardan başlayarak sakin bir burjuva hayatı sürmüştü. 1867'de kardeşi Paul'la birlikte Niagara Şelalesi'ni de ziyaret ettiği bir Birleşik Devletler yolculuğuna çıktı. Daha sonraları gemiyle çıktığı Akdeniz yolculuğunda Cebelitarık'ta, Afrika kıyılarında büyük bir hayranlıkla karşılaştı. Roma'da papa XIII. Leo kitaplarını kutsadı. 1871'de Amiens'e yerleşti ve 1888'de buradan meclis üyesi seçildi. 1886'da bir paranoyak olan yeğeni Gaston tarafından öldürülmek istendi. Saldırı sonucu bacağından yaralanan Verne kurtulsa da bacağı ömrü boyunca sakat kaldı. Yeğeni ise hiç iyileşemedi.

Verne 28 yaşındayken iki çocuklu bir dul olan Honorine de Viane ile evlendi. Büyük bir kır evinde ailesiyle birlikte yaşadı ve fırsat buldukça tekne gezilerine çıktı. Dayanışma ve güvene dayanan bir anarşizm kuramı ortaya atan Pyotr Kropotkin'e ailesini korkutacak ölçüde bir hayranlık duyuyordu. Ölümünden sonra yayınlanan Naufrages de Jonathan'ın kahramanının biçimlenişinde Kropotkin'in büyük etkisi olduğu düşünülür. Verne sosyalist kuramlara yakınlığı Matthias Sandorf'ta (1885) da yoğun bir biçimde sezilir.

Jules Verne hayatının son kırk yılllık döneminde hemen hemen her yıl bir kitap yayınlamıştır. Konu bakımından çeşitlilik gösteren ve dünyanın çeşitli yerlerinde geçen kitaplarına rağmen yazar çok fazla yolculuk yapmamıştır. Balonla tek yolculuğu pek kısa, yalnızca yirmi dört dakika sürmüştür. Hetzel'e yazdığı bir mektupta yazarın şöyle bir itirafına rastlanır: "Kafamı biraz rahatlatmam gerek. Kendimi kahramanlarımın olağanüstü maceralarına kaptırıyorum. Üzüldüğüm tek şey onlara eşlik edememek..." Verne'in eseri, altmış beş romanı, yaklaşık yirmi kısa öykü ve makaleyi, birkaç coğrafi çalışmayı ve opera librettolarını kapsar. Verne Amiens'te 24 Mart 1905'te ölmüştür. Eserlerinin bir kısmı birçok filme esin kaynağı olmuştur: Georges Melies Aya Seyahat'i (1902), Walt Disney Denizler Altında Yirmi Bin Fersah'ı (1954), Henry Levin Arzın Merkezine Seyahat'i (1959), Irwin Allen Balonla Beş Hafta'yı filmleştirmiştir. İtalyan ressam Giorgio de Chirocco, yazarın eseriyle yakından ilgilenmiş ve Metafizik Sanat Üzerine adlı makalesini Jules Verne'e ithaf etmiştir:

"Kim evleriyle, sokaklarıyla, klüpleriyle, meydan ve açık alanlarıyla Londra gibi bir şehrin metafizik öğelerini; Londra'da bir Pazar öğleden sonrasının hayaletimsiliğini; bir adamın, gerçek bir yürüyen hayaletin melankolisini, Seksen Günde Devrialem'in Phienas Foggs'unda ortaya çıktığı biçimde anlatabilenden daha yeteneklidir? Jules Verne'in eseri keyifli, avutucu anlarla doludur; romanı Yüzen Şehir'de bir buharlı geminin Liverpool'dan ayrılışının betimlemesini hala anımsarım."

Jules Gabriel Verne doğum günü süprizi (Google Doodle)