Hisarcıklıoğlu: Sanayi Strateji Belgesi ülkenin rotası olmalıdır

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Sanayi Strateji Belgesi'nin önemine vurgu yaptı. Hisarcıklıoğlu, belgenin Türk

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Sanayi Strateji Belgesi'nin önemine vurgu yaptı. Hisarcıklıoğlu, belgenin Türkiye sanayisinin rotası olması temennisinde bulundu.

2011-2014 Sanayi Strateji Belgesi'nin tanıtım toplantısında söz alan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, "Ülkemizde bugün sadece fabrika kurmak yetmiyor. Daha fazla katma değer üretmek için gayret etmeliyiz. Bakın cari açık artışı sanayi politikamız olmamasından kaynaklanıyor. Kanımca sanayimizde artan ithalat bağımlılığının sebebi sanayici değil, eski anlayışlardır." değerlendirmesini yaptı.

Güney Kore ve Tayvan'ın sanayide büyük başarılar elde ettiğini belirten Rifat Hisarcıklıoğlu, Sanayi Strateji Belgesi ile bugüne kadar el yordamıyla atılan adımların metodik hale geldiğini kaydetti. Hisarcıklıoğlu, "Sanayi Strateji Belgesi artık raflarda durmaktan çıkıp devletin tüm kurumları tarrafından benimsenmelidir. Bu tüm Türkiye'nin belgesidir. Bir kurumun yaptığı stratejiyi diğer kurumun değiştirmeye girişmediği bir ortam hepimiz için önemlidir." dedi. TOBB Başkanı sözlerine şöyle devam etti:

"Vergi, eğitim ve yargı reformunu, kamu yönetimi reformunu firmalarımızın sıhhatli büyüyeceği şekilde tasarlamalıyız. Bakın Çin, Kore, Hindistan ve Brezilya gibi ülkelerde faaliyet yürüten firmalar dünya liginde ilk 1000'e girdi. Marifet yeni ülkelerden yeni firmaları lige sokabilmektir. Bu bakımdan Sanayi Strateji Belgesi milattır. Belge ile kamu ve özel sektörün bir araya gelip, ortak karar alınabildiğini kanıtladığına inanıyorum. Derler ya rotası olmayan bir gemiye hiçbir rüzgar yardım etmez. Sanayi Strateji Belgesi de Türkiye'nin rotası olacaktır."

Hisarcıklıoğlu, yatırım teşvik sisteminin de sanayi stratejisiyle uyumlu olmasını aksi halde ülkenin rotasını şaşıracağını sözlerine ekledi.

Tanıtım toplantısında konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ise ihracatçılar olarak Sanayi Strateji Belgesi'nin ülkeyi ileri taşımasını umut ettiklerini aktardı. "Ar-Ge ve tasarım üreten, etkin olmak isteyen bir yapı temenni ediyor. Paydaşlar arasında koordinasyon kuran, sinerjiyi esas alan bir yapı öngörüyoruz." ifadesini kullandı.

İhracatçının sanayi ürünleri sattığını, satacağını belirten Mehmet Büyükekşi, "İhracat sanayiden bağımsız olamaz. Bu yüzden Sanayi Strateji Belgesi ihracatımızın geleceği bakımından önemlidir. 2023 hedeflerine taşıyacak bir belgedir. Avrasya'nın üretim üssü olma vizyonu var. Ama biz Avrasya'nın hem üretim hem de tasarım üssü olacağız. Strateji uygulamaya dökülürse 2023 hedeflerimize ulaşacağız." öngörüsünde bulundu.