Sanayide Çarklar Kriz Öncesine Dönüyor

Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi (DOSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Kaplan, elektrik, doğalgaz ve atık su tüketimi konusunda kriz öncesi rakamları yakaladıklarını belirterek, "Başladığımız yere geri geliyoruz

Sanayide Çarklar Kriz Öncesine Dönüyor
Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi (DOSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Kaplan, elektrik, doğalgaz ve atık su tüketimi konusunda kriz öncesi rakamları yakaladıklarını belirterek, "Başladığımız yere geri geliyoruz. Ekonomik kriz bizden 2 yıl aldı. 2011 daha iyi olacak" dedi.
Ekonomik krizin ortaya çıktığı 2008 yılından bu yana dolu dolu 2 yıl geçirdiklerini ifade eden DOSAB Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Kaplan, OSB olarak 2008 yılının tamamında 852,6 milyon kilovat saat elektrik tüketildiğini ve 2009'da bu rakamın 736,2 milyon kilovata kadar düştüğünü söyledi. Her türlü olumsuzluğa rağmen 2010 yılındaki verilerin sanayicileri umutlandırdığını kaydeden Kaplan, "Sanayimizin bugün itibariyle hangi noktada olduğunu görüyoruz. Bu yılın kasım sonu itibariyle 763,7 milyon elektrik tüketildi. Aralık ayını da hesaba katarsak, 2008 yılı toplamına yaklaşabiliriz" diye konuştu.
DOĞALGAZ TÜKETİMİ ARTTI
Doğalgazda 2008 yılı tüketiminin 106,5 milyon santimetreküp (Entek elektrik üretim santrali hariç) seviyesine ulaştığının altını çizen Kaplan, "2009 yılı 90,7 ve bu yılın kasım ayı sonu itibariyle 94,2 milyon metreküplük doğalgaz tüketimine ulaştık. Atık su deşarjları ise 2008 yılında 12,1 milyon, 2009'da 10,9 milyon ve 2010 sonu itibariyle 11 milyon metreküpün üzerinde seyretti. Rakamların da söylediği gibi bugün itibariyle başladığımız yere henüz geliyoruz " şeklinde konuştu.
Geleceğe dönük beklentilerin sanayi sektöründe olumlu yönde seyrettiğinin altını çizen Kaplan, "DOSAB olarak gerek otomotiv ve tekstil, gerekse de diğer sektörlerde 2011 yılına umutla bakılıyor. 2011 geçen seneye göre daha iyi olacak. 2008 yılında bulunduğumuz noktadan daha ileri gitme şansımız var" dedi.
"TÜRK EKONOMİSİNİN ZAYIF HALKASI CARİ AÇIK"
Ekonomideki cari açığa da dikkat çeken Kaplan, sanayicinin en büyük sıkıntılarından birisi olan cari açık meselesine kısmen bile olsa çözüm bulunmasını istedi. Kaplan, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
"Bizim ekonomimizin zayıf yönü cari açıktır. Son dönemlerde hükümet ve Merkez Bankası kanadından sıcak paradan duyulan endişeye dair açıklama ve uygulamalar var. Dilerim önümüzdeki dönemde cari açık meselesine çare bulunur"
DOSAB olarak 1 Ocak-22 Aralık tarihleri arasında ihracatın 110 milyon doları aştığını ifade eden Kaplan, Bursalı sanayicilerin dünya pazarlarındaki alanını genişletmek için çaba sarf ettiğini dile getirdi. Kaplan, "Orta vadeli plan hedefinin 111,7 milyar dolar olduğunu düşünürsek, hedefi yakalayacak gibi görüyoruz. Hedefin yakalanmasında sanayicilerimizin yeni pazarlar oluşturma çabasının da büyük önemi var. İhracatta bir başarı varsa, bunda en büyük pay sanayicilerimizindir" ifadelerini kullandı.