Muhalefetten 'Fişleme' Tepkisi

Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in, hakim ve savcı adaylarının fişlendiğine yönelik açıklamasına muhalefet sert tepki gösterdi

Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in, hakim ve savcı adaylarının fişlendiğine yönelik açıklamasına muhalefet sert tepki gösterdi. CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, "İleri demokrasi söylemini dilinden düşürmeyen hükümet, her türlü ayrımcılığın, bölücülük anlamına gelecek, hoşgörüsüzlük anlamına gelecek her türlü uygulamanın içinde" dedi.
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, CHP İzmir Milletvekili Selçuk Ayhan'ın soru önergesine verdiği cevapta hakim ve savcı adayları hakkında kumara ve içkiye düşkünlüğü olup olmadığı ile giyiminin hakimlik onuru ile bağdaşıp bağdaşmadığı konularında değerlendirmeler yapıldığını açıklamıştı. Muhalefet milletvekilleri, hakim ve savcı adaylarının fişlendiğine yönelik açıklamaya tepki gösterdi.
Meclis'te gazetecilerin sorularını cevaplayan CHP Konya Milletvekili Kart, AK Parti iktidarının 9 yıldır Türkiye'yi yönettiğini belirterek, "İleri demokrasi söylemini dilinden düşürmeyen hükümet, her türlü ayrımcılığın, her türlü bölücülük anlamına gelecek, hoşgörüsüzlük anlamına gelecek uygulamanın içinde. Hakim ve savcılara yönelik uygulamayı da bu kapsamda görmek gerekir. Aslında bu uygulama sadece hakim ve savcılara yönelik yapılmıyor. Büyük fotoğrafı görmek gerekiyor" diye konuştu.
Kart, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı Kanunu ile ilçeler düzeyinde inanç ayrımı gözetilerek, siyasi ayrım gözetilerek, etnik yapılar gözetilerek Türkiye'de fişlemenin altyapısının zaten oluşturulduğunu ve kurumsallaştırıldığını savundu.
MHP Adana Milletvekili Yılmaz Tankut ise hakim adaylarının özel yaşantısından ziyade daha çok mesleki başarılarının dikkate alınması gerektiğini ifade ederek, "Bu anlamda araştırma yapılırsa, hakim adaylarının ilgili sınavlardan, ilgili stajlardan veya mesleki kurslardan başarıyla geçtiği tespit edilip değerlendirme yapılırsa daha iyi olur. Ancak özel yaşantıyla ilgili fişlenme olayı doğru değil. Dinimize göre de doğru değil. Alkol alan veya almayanın iyi veya kötü olarak değerlendirmesi yanlıştır. Alkol
alan herkes kötüdür, alkol almayan herkes iyidir şeklinde bir değerlendirme doğru bir değerlendirme değildir. Dinen de bunun cevazı yoktur" şeklinde konuştu.
MHP Isparta Milletvekili Nevzat Korkmaz da bir insanın merdivenlerden çıkarken karşılaştığı insanlara nasıl bir tepki veriyorsa, merdivenlerden inerken de aynı tepkiyi vermesi gerektiğini vurguladı. Korkmaz şöyle konuştu:
"Bu zihniyet, merdivenlerden çıkarken neleri dile getirdi, şimdi güç eline geçtiğinde neleri yapıyor, bunu Türk milletinin takdirine arz ediyorum. Hakim ve savcılar devlet memuru değildir. Yargı vazifesi gören, haklıyı, haksızı ayıran, adalet dağıtan kişilerdir. Onları hükümetin bir memuru gibi gören ve hükümete yakın insanları terfi ettirip diğerlerini fişleyen bir mantıkla değerlendiren insanların adalete yönelik samimiyetinden bahsetmek mümkün değildir."