Müze gibi ziyaretci akınına uğruyor

Sarayburnu Limanı'nda bekletilen Mavi Marmara gemisine ziyaretçi akını devam ediyor. Her gün on binlerce insan gemiye gelerek 31 Mayıs gecesi yaşananları yerinde görüyor.

Müze gibi ziyaretci akınına uğruyor
Yediden yetmişe binlerce insanın görmeye geldiği Mavi Marmara’yı bir grup görme özürlünün de ziyaret etmesi vatandaşları duygulandırdı. İHH görevlilerinden gemide yaşanan vahşeti dinleyen görme engelli vatandaşlar ise hıçkırıklara boğularak İsrail’e lanet yağdırdı.

Sarayburnu Limanı’nda demirli bulunan Mavi Marmara gemisine İstanbul’un farklı semtlerinden, il dışından ve yabancı ülkelerden ziyaretçiler geliyor. Öğrenci grupları, işçi ve memur sendikaları Mavi Marmara’ya toplu ziyaretler gerçekleştiriyor. Ziyaretlerin yoğun olması sebebiyle geminin kapısında kuyruklar oluşmaya başladı. Ünlü isimler de gemiyi ziyarete geliyorlar. Gazeteciler, yazarlar, aydınlar, sanatçılar gibi kamuoyunda bilinen bir çok isim Mavi Marmara’ya ziyarette bulunuyor.

Yediden yetmişe binlerce insanın görmeye geldiği Mavi Marmara’yı bir grup âmânın da ziyaret etmesi vatandaşları duygulandırdı. İHH görevlilerinden gemide yaşanan vahşeti dinleyen görme engelli vatandaşlar ise hıçkırıklara boğularak İsrail’e lanet yağdırdı.

SABAH NAMAZINDAN SONRA ZİYARET

Dün Mavi Marmara gemisini ziyaret eden Akit Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Mustafa Karahasanoğlu, İHH Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Sarıkurt’tan bilgi aldı. Gemide incelemelerde bulunan Karahasanoğlu, 9 kişinin şehit edildikleri yerleri ve yolcuların seyahat boyunca yaşadıkları ortamları gözlemledi. Mustafa Karahasanoğlu’na bilgi veren İHH Yönetim Kurulu üyesi Ahmet Sarıkurt, gemide İsrail vahşetini görmek için dolaşan vatandaşların sabah namazından sonra gemiye ziyarete geldiklerini, Türk halkının bu konuda çok hassas olduğunu söyledi.

İstanbul’da şu an en çok ziyaret edilen mekânın Mavi Marmara olduğunu belirten Sarıkurt, “Her gün on binlerce insan gemiyi ziyaret ediyor. Ziyaretler sabah namazından sonra başlıyor. Akşam geç saatlere kadar devam ediyor.

Ziyaretlerin yoğunluğu sebebiyle geminin bir hafta daha Sarayburnu Limanı’nda kalmasına karar verdik” dedi.

GEMİDE DUYGULU ANLAR YAŞANIYOR

Mavi Marmara’yı ziyaret edenler, gördükleri karşısında şoke oluyorlar. Gemide bulunan kan lekeleri ve kurşun delikleri vahşetin izleri olarak olduğu gibi duruyor. Ziyaretçiler 9 insani yardım gönüllüsünün şehit olduğu yerlerde dualar okuyorlar. Gemiyi ziyaret eden vatandaşlar, sözün bittiği yerde olduklarını, duygularını ifade edecek kelime bulamadıklarını söylüyorlar. Ziyaretçiler, ambargo altındaki Filistin halkına insani yardım malzemesi götürürken 31 Mayıs 2010 tarihinde İsrail’in kanlı saldırıda bulunduğu Mavi Marmara gemisinin İsrail vahşetinin bir belgesi olarak tarihe geçeceğini kaydediyor. Vatandaşlar, duygu ve düşüncelerini geminin kapısında duran anı defterine yazıyorlar.

1 HAFTA DAHA ZİYARETE AÇIK

Mavi Marmara gemisi bir hafta daha ziyarete açık tutulacak. Vatandaşlar sabah saat 07.00’den akşam saat 23.00’e kadar gemiyi ziyaret edebilirler.

İHD: “Mavi Marmara’ya saldıranlar Türkiye’de yargılanmalı”

İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, 2010 yılında insan haklarının seyrine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türkdoğan, Gazze’ye insani yardım götüren Mavi Marmara gemisine yapılan saldırıların sorumlularının Türkiye’de yargılanması gerektiğini söyledi. İsrail’in saldırısında 9 Türk vatandaşının hayatını kaybettiğini hatırlatan Türkdoğan, “Bu suçun karşılığında bir yargılama yapılması ve suçluların cezalandırılması gerekir. Hükümetin, Türk Ceza Kanunu’ndaki yetkilerini kullanmaması uluslararası alandaki adalete olan güven duygusunu sarsmıştır. Adalet Bakanı izin verseydi İsrailli yetkililer ve saldırgan İsrail askerleri Türkiye’de de yargılanabilirdi” dedi.