2 Bin 500 Taşeron İşçi İzmir Büyükşehir Belediye Bünyesine Geçti

2011 yılı itibariyle Büyükşehir Belediyesi'nde taşeron sistemi tarihe karışıyor

2 Bin 500 Taşeron İşçi İzmir Büyükşehir Belediye Bünyesine Geçti
2011 yılı itibariyle Büyükşehir Belediyesi'nde taşeron sistemi tarihe karışıyor. Kasım-Aralık döneminde yapılan hizmet alımı ihalelerini kazanan İZENERJİ A.Ş. kanalıyla personel istihdamına giden İzmir Büyükşehir Belediyesi, son 2 ayda 2 bin 521 işçiyi taşeron sisteminden kurtarmayı başardı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu çalışmasıyla binlerce işçi ve ailelerine bayram sevinci yaşattı. Belediye adına iş yapan taşeron şirketlerdeki işçilerin iş güvencesi olmadan çalıştırılması ve birçoğunun kıdem tazminatı almaya hak kazanmadan 1 yıl içinde işten çıkarılması gibi uygulamalar nedeniyle taşeron sistemine itirazını her zaman yüksek sesle dile getiren Başkan Aziz Kocaoğlu, sömürü düzeni olarak adlandırdığı sistemi İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde ortadan kaldırdı. Son 2 aydaki ihaleleri kazanan belediye iştiraki İZENERJİ, Yeşil Alan Bakım Şube Müdürlüğü'nde görevlendirmek üzere bin 300, İşçi Personel Şube Müdürlüğü için 400, ESHOT Genel Müdürlüğü için 250, Bakım Onarım Alt Yapı Şube Müdürlüğü için 160, İdari İşler Şube Müdürlüğü için 140, Katı Atık İşletmeler Şube Müdürlüğü için 175, Mezarlıklar Şube Müdürlüğü için 135, Sosyal İşler Şube Müdürlüğü için 115, İZSU Genel Müdürlüğü için 265, İZDENİZ için de 22 işçiyi kadrosuna kattı.
"TAŞERONLAŞMAYLA MÜCADELE EDEN İLK BELEDİYEYİZ"
Başkan Aziz Kocaoğlu, göreve gelir gelmez başlattığı taşeron işçi çalıştırmaya karşı mücadelede sona yaklaşıldığını belirterek, başlangıçta 6 bin civarında olan olan taşeron işçisinin neredeyse sıfırlandığını kaydetti. Sadece mevzuat nedeniyle güvenlik hizmetlerinde bir grup işçinin kaldığını dile getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, "Biz taşeronlaşmanın çağdışı olduğuna inanan bir felsefeyle hareket ettik. Türkiye'de taşeronlaşmayla mücadele eden ilk büyükşehir belediyesiyiz" dedi. Sendikalara da bir çağrıda bulunan Başkan Aziz Kocaoğlu, taşeronlaşma kalkarken işçilerin şirkete olan maliyetlerinin ve işçi ücretlerinin gözden uzak tutulmaması gerektiğini vurgulayarak, "Bizim verdiğimiz destek, ücretten ziyade iş güvencesi ile sosyal hakların, kıdem tazminatının kazanılmasıdır. Bunu hem işçi arkadaşların, hem kamuoyunun böyle algılaması gerekir. Ücret sendikacılığı yapılmazsa taşeronlaşma kalkacak. Hem sendikalar güçlenecek hem de bu kölelik düzeni tüm Türkiye'de kalkacaktır. Bunun öncülüğünü yaptığımıza inanıyoruz" diye konuştu.
DİSK/Genel-İş Genel Sekreteri Kani Beko, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yıllardır taşeronlaştırmayla ilgili olumsuzlukları ortadan kaldırmak üzere harekete geçmesinden memnuniyet duyduklarını belirterek şöyle devam etti:"Büyükşehir Belediyesi, 2011 yılı başından itibaren taşeron uygulamasını sona erdirerek bugüne kadar taşeron şirketlerde belediye hizmeti üreten işçileri, Büyükşehir'e bağlı şirketlerin bünyesine almak için hazırlık yapmaktadır. Öte yandan KENT A.Ş.'de çalışırken taşeronlaştırma nedeniyle işten atılan işçiler de yılbaşından itibaren İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı şirketlerde çalışmaya başlıyor. Bu adımlarla İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yıllardır kanayan toplumsal bir yaraya gerekli müdahaleyi yaparak tüm belediyelere bir seçeneğin var olabileceğini de göstermiştir. Bu olayın İzmir'de yaşanması, İzmir kentinin ne kadar demokrat olduğunu ve kentin belediye başkanının emeğe ve işçiye ne kadar önem verdiğinin bir göstergesidir."
BAŞKAN KOCAOĞLU TEORİYLE PRATİĞİ BİRLEŞTİRDİ
12 Eylül'den sonra Türkiye'nin taşeronlaştırmayı özendiren anlayışlar tarafından yönetildiğini dile getiren DİSK Genel İş İzmir 3 nolu Şube Başkanı Cafer Konca ise "İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Aziz Kocaoğlu'nun 2009 yılında yaptığı 'Artık Büyükşehir Belediyesi'nin işlerini taşeronlara değil, kendi şirketlerimize yaptıracağız' dediğini hatırlatarak şöyle devam etti:"Dileriz bu anlayış ülkemizdeki tüm belediyelere örnek oluşturur. Günümüzde tüm kamu kurumlarında taşeronlaştırma ve özelleştirme politikalarının öne çıktığı böylesi bir süreçte Sayın Aziz Kocaoğlu, sosyal belediyecilik anlayışını hakim kılarak teoriyle pratiği birleştirdi. Kendisine çok teşekkür ediyoruz."
İnsanların taşeron çalışma sistemi içinde sabahları işlerine giderken işlerini kaybetme korkusu yaşadığını vurgulayan Cafer Konca, Belediye çatısı altında iş güvencisine kavuşan çalışanların artık işlerine dört elle sarılacağını söyledi. Konca, işçilerin taşeron şirketlerde modern kölelik statüsünde çalıştıklarını dile getirerek "Aziz Kocaoğlu örnek bir davranış başlattı. Bu örneğin tüm Türkiye'ye yayılmasını diliyorum" diye konuştu.