Tıbbi Atık Toplama Ve Bertarafına Zam

Mersin'de özel sağlık kuruluşları ve kamu kurumlarının tıbbi atıklarının toplanarak bertaraf edilmesi işlemlerine yüzde 7

Mersin'de özel sağlık kuruluşları ve kamu kurumlarının tıbbi atıklarının toplanarak bertaraf edilmesi işlemlerine yüzde 7.7 oranında zam yapıldı. Buna göre sağlık kuruluşları, her bir kiloluk tıbbi atık için Büyükşehir Belediyesi'ne 1.40 TL ödeyeceği bildirildi.
Mersin Valiliği bünyesinde oluşturulan; 'Mahalli Çevre Kurulu (MÇK)', 2010 yılının son toplantısında kentteki özel ve kamu hastanelerinden Büyükşehir Belediyesi eliyle toplanarak bertaraf edilen tıbbi atıklar konusunu masaya yatırdı. Vali Yardımcısı Suphi Olcay'ın, 'Kurul Başkanlığı'nı üstlenmiş olduğu oturumda 'Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği'ne dikkat çekilerek, yönetmelikte 'Atık Bertarafında Mali Yükümlülük' başlığı altında yer alan 23. madde üzerinde duruldu.
Söz konusu maddede tıbbi atık ücretlerinin; üretilen atıkların toplanması, taşınması ve bertarafı için gereken harcamaların, bertaraf eden kurum ve kuruluşa ödemekle yükümlü olduğu ifadesinin yer aldığı hatırlatılarak, yönetmelikteki teknik kriterlere uygun olmak şartıyla toplama, taşıma ve bertaraf harcamalarına esas olacak tıbbi atık bertaraf ücretinin, her yıl tıbbi atık üreticileri ve bertaraf edecek kurum ve kuruluşların görüşleri de alınarak, İL MÇK tarafından tespit edildiğine dikkat çekildi.
Yapılan görüşmelerin ardından 12 Kasım 2010 tarih ve 27757 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 'Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'ne bağlı olarak yüzde 7,7 olarak belirlenen yeniden değerleme oranını göz önünde buldurularak; özel sağlık kuruluşları ve kamu kurumlarının her bir kiloluk tıbbi atık için Büyükşehir Belediyesi'ne KDV dahil 1.40 TL ödemesine karar verilirken, kararın il genelinde uygulanacağı açıklandı.