Volvo S60, 1500 euro'ya yayaların dostu olacak

İsveçli üretici Volvo'nun yeni S60'ı, istenirse 1500 euro'ya satın alınabilecek bir sistemle yola fırlayan yayaları gördüğünde kendiliğinden fren yapacak

Volvo S60, 1500 euro'ya yayaların dostu olacak
  Uzun yıllardır gü ; venlik sistemleri ü ; zerine kafa yoran ve Tü ; rkiye ' de halen ç ; ok benimsenmese de &ldquo ; emniyet kemeri&rdquo ; gibi bir unsuru ilk kez seri ü ; retim araç ; lara koyan Volvo , sü ; rü ; cü ; leri kurtardığını dü ; şü ; nü ; p bu kez de yayaları korumayaiç ; miş gö ; rü ; nü ; yor . Nitekim eylü ; l ayında Tü ; rkiye ' de de piyasaya ç ; ıkacak yeni S60 , istenirse 1500 euro ( +KDV de var ) karşılığında &ldquo ; yaya dostu&rdquo ; sistemle donatılabilecek .

Volvo Car Tü ; rkiye Genel Mü ; dü ; rü ; Torben Eckardt ' ın , ö ; zellikle İstanbul , Ankara ve İzmir iç ; in biç ; ilmiş kaftan olarak tanımladığı &ldquo ; Yaya Algılama Sistemi&rdquo ; , şirketin topladığı kaza istatistiklerine bakılarak geliştirilmiş . Zira Avrupa ' da kazaların yü ; zde 14 ' ü ; , ABD ' de yü ; zde 11 ' i ve Volvo ' nun yeni sahiplerinin anavatanı olan Ç ; in ' de de yü ; zde 26 ' sı yayaların karıştığı kazalarmış .

İş başa dü ; şü ; nce! . .

Yaya Algılama Sistemi , radyatö ; r ızgarası iç ; ine gizlenmiş radar algılayıcısı ve dikiz aynasındaki kamerayla ç ; alışıyor . Sistem , şehir iç ; inde giderken yola fırlayan veya sizi farkedemeyen dalgın bir yaya ile karşılaştığında sü ; rü ; cü ; yü ; &ldquo ; duyulabilir bir sesle&rdquo ; uyarıyor .
Yok , sü ; rü ; cü ; bunu pek &ldquo ; takmazsa&rdquo ; , bu kez ö ; n camda ve sü ; rü ; cü ; nü ; n gö ; rebileceği noktaya gö ; rsel bir uyarı yansıtıyor . Yine tepki gö ; rmezse , bu kez &ldquo ; Sü ; rü ; cü ; nü ; n gö ; zü ; ne soktuk anlamadı , iş başa dü ; ştü ; !&rdquo ; misali frenleri devreye sokup , aracı tamamen durduruyor .
Sistem , 50 km/s ' ye kadarki hızlarda S60 ' ı başarıyla durdurmayı başarırken , 50 km/s ' nin ü ; zerinde aracı &ldquo ; en azından&rdquo ; yavaşlatmayı , ç ; arpma şiddetini azaltmayı amaç ; lıyor . . . Tabii , İstanbul ' da ve TEM otoyolunda 120 km/s hızla giderken yola fırlayan bir yaya veya kö ; pek olduğunda araç ; ne yapabilir , kestirmek zor!
Sistem , şehir iç ; i trafikte &ldquo ; dur-kalk&rdquo ; da yapabilen &ldquo ; Uyarlanabilir Hız Sabitleyici&rdquo ; ile birlikte ç ; alışıyor . Yani S60 ' ın hızını sabitleyip ayağınızı gazdan ç ; ektiğinizde , ö ; nü ; ne bir araç ; ç ; ıkarsa hemen yavaşlıyor ya da tamamen durabiliyor . Sonra yeniden belirlenen hıza ç ; ıkıyor , merak etmeyin!
Yeni S60 ' ta bir de &ldquo ; City Safety&rdquo ; yani &ldquo ; Şehir Gü ; venliği&rdquo ; sistemi var . Bu da , 30 km/s ve biraz ü ; zerindeki hızlarda ö ; ndeki araca ç ; arpmayı engelliyor . Şayet dalgınlıkla ö ; ndekinin durduğunu farketmez ya da bir viraj iç ; inde ö ; ndekilerin durduğunu gö ; remezseniz , S60 gö ; rü ; yor ve gerekirse hemen frenliyor . Tabii bu , S60 ' ın arkasındaki , ABS ' si bile bulunmayan aracın ç ; arpmasına engel değil . Belki bunun iç ; in de tampon hava yastığı yaparlar!
Volvo ' nun nihai hedefi , 2020 yılında ü ; rettiği araç ; ları kullananların ö ; lü ; mcü ; l kaza yapmamaları . Ve tabii kaza yapmayan otomobiller ü ; retmek ve kazasız bir trafik yaratılmasına yardımcı olmak . . .

50 bin euro ' dan başlayacak


Volvo Car Tü ; rkiye Genel Mü ; dü ; rü ; Torben Eckardt , yeni S60 ' ı eylü ; l ayından itibaren satışa sunmaya başlayacaklarını belirtirken , fiyatlarının 50 bin euro civarından başlayabileceğini sö ; yledi . Fiyat konusunda gö ; rü ; şmelerin sü ; rdü ; ğü ; nü ; ve henü ; z kesinleşmediğini anlatan Eckardt , ilk etapta 2 . 0 lt turbo ( 203 HP ) benzinlinin yanı sıra 2 . 0 lt ( 163 HP ) ve 2 . 4 lt ( 205 HP ) dizel motor seç ; eneklerini sunacaklarını kaydetti .
Yılın son ç ; eyreğine yakın bir zamanda getirdiklerinden , bu yıl 300 adet S60 satmayı planladıklarını hatırlatan Eckardt , 2011 ' de bu sayının 1000 adet olacağını sö ; yledi . Eckardt , S80 ' de olduğu gibi S60 ' ın da ileride 1 . 6 lt dizel motorla donatılacağını hatırlattı .