Ödemiş Belediyesi İzka Projelerini Teslim Etti

İzmir Kalkınma Ajansı'nın "Tarım ve Kırsal Kalkınma" ile "Turizm ve Çevre" alanlarında verdiği hibe, mali destek programı için Ödemiş Belediyesi ve Küçük Menderes Havzası Çevre ve Alt Yapı Hizmetleri Birliği tarafından hazırlanan 4 proje teslim edildi

İzmir Kalkınma Ajansı'nın "Tarım ve Kırsal Kalkınma" ile "Turizm ve Çevre" alanlarında verdiği hibe, mali destek programı için Ödemiş Belediyesi ve Küçük Menderes Havzası Çevre ve Alt Yapı Hizmetleri Birliği tarafından hazırlanan 4 proje teslim edildi. Ödemiş Belediyesi tarafından yapılan yazılı açıklamada vizyon projeler olarak değerlendirilen Ödemiş Et Kombinası, Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi ve Ödemiş Belediyesi Biyagoz Tesisi, Küçük Menderes Havzası Çevre ve Alt Yapı Hizmetleri Birliği olarak da Çöp Biriktirme/Ayrıştırma ve Transfer İstasyonu Tesisi projelerinin dosyaları teslim edildi. Yapılan açıklamaya göre, teslim edilen projeler ve özellikleri şunlar:
Ödemiş Et Kombinası: Ödemiş'te hayvancılık çok gelişmiş ve gelişmeye devam etmektedir. Ancak üretici ve tüccarlar et hayvanlarını dışarıdan gelen alıcılara canlı olarak satmakta, hayvanın kesim sonrası karkasa ve ete dönüşmesiyle kazanılan katma değerler dışarıya gitmektedir. Bu nedenle Ödemiş'te canlı hayvan ticaretinin devamı olan ve Ödemiş'i cazibe merkezi haline getirecek olan kombina tesisi önemli projelerinden biridir. Hazırlanan proje kapsamında faaliyete geçecek olan tesis, 8 saatte 200 büyükbaş, 400 küçükbaş kesim, 400 büyükbaş ve 800 küçükbaş soğuk saklama kapasitesinde olacaktır.
Ödemiş Belediyesi Biyogaz Tesisi: Ödemiş Belediyesi Atık Su Arıtma Tesisi 2010 Ağustos ayında hizmete girecektir. Atık Su Arıtma Tesisinden her gün yaklaşık 20 ton civarında çamur çıkacak. Çıkan çamur yüzde 25 kurulukta olduğundan, kapatılması için çamur miktarının yüzde 75'i oranında toprağa ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çamurun depolanması da yeni yapılacak Çöp Deponi Alanı içerinde düşünülmüştü. İki tesis arasındaki mesafe yaklaşık 25 kilometre olup, bu da ayrı bir maliyet getirecektir. Atık Su Arıtma Tesisi içerisinde yapılacak bu tesis ile çamur yerinde değerlendirilerek, hayvan gübresi, peynir alt suyu gibi atıkların birleşmesi ile çıkacak olan gazın jeneratör ile elektrik enerjisine dönüşmesi sağlanacaktır. Buradan çıkacak katı ve sıvı gübre ile 70 â€" 80 derece sıcaklığındaki çıkan su seralarda, mandıralarda, ısıtma olarak kullanılabilecektir. Böylece proje hem çevre kirliliğini önlemiş hem de enerji üretimi ile ülke ekonomisine katkı sağlanacaktır.
Çöp Deponi Alanı: Ödemiş Belediyesi olarak kentten toplanan katı atıklar günümüzde vahşi depolama olarak bölgede çeşitli yerlere dökülmektedir. 1998 yılından bu yana kentte çöp deponi alanı tesisi yapılması konusunda çalışmalar sonuçlandırılamamıştır. 2009 mayıs ayından itibaren bu konunun üzerine hassasiyetle gidilmiş vahşi depolama gibi çevreyi hem yer üstü, hem yeraltı olarak kirleten depolamadan düzenli bir çöp depolama alanına geçilmesi için çalışmalar hızlandırılmıştır. MTA'nın belirlemiş olduğu Türkönü köyü yakınında 65 bin metrekare hazine arazisi üzerinde gerekli tahsisler sağlanmış, etütleri yapılarak projesi hazırlanmıştır. Böylece Ödemiş ve çevresinde, 25 yıl boyunca toplanacak çöplerin düzenli olarak depolanması sağlanacaktır.
Çöp Biriktirme/Ayrıştırma Ve Transfer İstasyonu Tesisi: Ödemiş ilçesinin, merkez, 9 belde ve 75 köyün çöpünün toplanarak Çöp Deponi Alanı'na transferi için hazırlanan proje ile ilçemiz 3 ayrı bölgeye bölünerek, çöplerin toplanılması ve ayrıştırma merkezine iletilmesi hedeflenmektedir. Ayrıştırma transfer istasyonunda kağıt, metal, cam, organik olarak sınıflandırılıp, değerlendirilmesi sağlanacaktır.