Gazeteden kıdem tazminatını talep ediyor ve....

Amirallere suikast girişimi soruşturması kapsamında hazırlanan iddianamenin ek klasörlerinde, Cumhuriyet Gazetesi yazarı Uğur Mumcu ile ilgili ilginç bir belge dikkat çekiyor.

İddianamenin 4. ek klasöründe yer alan 'Uğur Mumcu'ya Cumhuriyet kazığı' başlıklı yazıda, Mumcu'nun tazminat talebiyle Cumhuriyet'e dava açtığı anlatılıyor. Gazete de 'hizipçilikle' suçladığı yazarına dava açmış. Davanın Uğur Mumcu'nun ölümünden bir yıl sonra sonuçlandığı ve kıdem tazminatının ailesine verildiği belirtiliyor.

Süreç Uğur Mumcu ile birçok Cumhuriyet çalışanının gazeteden ayrılmasıyla başlıyor. Mumcu, emeklilik hakkını isteyerek gazeteden kıdem tazminatını talep ediyor, haklarını alamayınca dava açıyor. Alacağı ise 600 milyon lira. Ancak Cumhuriyet Gazetesi, Mumcu'ya karşı dava açıyor. Mumcu, 'Gazetenin itibar ve şöhretini ve mali yapısını bozmakla' suçlanıyor. Cumhuriyet Gazetesi'nin iddiaları bununla da sınırlı kalmıyor: "Uğur Mumcu, şirketin yasal organlarını çiğneyerek, gazete ve gazetenin yayın politikasına el koyma hareketinin başıdır. Bu hareket başarıya ulaşmayınca, toplu istifa etmek suretiyle gazete yönetimini baskı altına almak ve amaçları doğrultusunda gazeteye geri dönüşü sağlamak istemişlerdir."

Gazete, yazarı Mumcu'ya 600 milyon liralık tazminat davası açıp bu miktara yargılama giderleri ile avukatlık masraflarının da eklenmesini istiyor. Açılan dava Uğur Mumcu'nun bombalı saldırı sonucu öldürülmesinin ardından sonuçlanıyor. Davayı kazanan Mumcu'nun kıdem tazminatı ise ailesine ödeniyor.

ZAMAN