Eski Tayland Başbakanı'nın Malvarlığı İle İlgili Dava Sonuçlandı

Tayland'ın eski Başbakanı Taksin Şinavatra'nın 2,3 milyar dolarlık malvarlığına konulan ipotekle ilgili dava sonuçlandı.

Eski Tayland Başbakanı'nın Malvarlığı İle İlgili Dava Sonuçlandı
Tayland'ın eski Başbakanı Taksin Şinavatra'nın 2,3 milyar dolarlık malvarlığına konulan ipotekle ilgili dava sonuçlandı. Bu paranın 1,4 milyar Dolarlık kısmına devlet tarafından el konulurken, 900 milyon Dolar Şinavatra'ya geri verilecek.
Tayland'ın eski Başbakanı Taksin Şinavatra'nın 2,3 milyar dolarlık malvarlığı hakkındaki dava için sabahın erken saatlerinden itibaren ofislerine gelen savcılar ve hakimler, öğle saatinden sonra karar aşamasına geçtiler. Şinavatra'nın başbakan olduktan sonra elde ettiği haksız kazançlar duruşmada okundu. Mahkeme, devletin imajına ve ekonomisine zarar verildiği kanısına vararak 1,4 milyar dolara devlet tarafından el konulmasına, 900 milyon doların ise serbest bırakılmasına karar verdi.
Phuea Thai Partisi milletvekili Lappadon Nongsrimuang, karar öncesi İHA'ya yaptığı açıklamada, kararın sonucu nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın kendi mücadelelerine devam edeceklerini söyledi. Nongsrimuang, Taksin'in başbakanlığı zamanında tüm ülke insanının iş yapmaktan keyif aldığını, çünkü emeğinin karşılığını tamamıyla aldığını, son hükümetin ise devlet adına yaptıklarının Taksin'le karşılaştırılmasının imkansız olduğunu söyledi.

Taksin taraftarı olan Kırmızı Göstericiler ise, duruşmayı parti binasında toplanarak takip etti. Akşam saatlerinde kararın açıklanmasının ve Taksin'in 1,4 milyar dolarına el konulmasının ardından Kırmızı grubunun sinirlerinin gerildiği, bazı göstericilerin ise ağladıkları görüldü. Bazı taraftarlar el kol hareketleri ile kararın kendileri açısından ne derece kötü olduğunu ifade ettiler. Kırmızılar'dan Pangrum Korntavit, İHA'ya yaptığı açıklamada, Thaksin'in çok iyi bir insan olduğunu, onun zamanında en
ara sokakta iş yapanların bile kazancının iyi olduğunu ve herkesin hayatından memnun olduğunu söyledi. Bu paranın tamamıyla kendilerinin hakkı ve sahibi olduklarını belirten Korntavit, bu büyük miktarla fakir ve devlet tarafından atılmış olan çiftçilere destek vermek istediklerini ancak devletin parayı zorla aldığını ifade etti. Korntavit, Tayland halkının kimsenin yüzüne bakacak hali kalmadığını, halkın aşırı derecede fakirleştirildiğini de sözlerine ekledi.
Pakjira Thamon isimli gösterici ise, yeni hükümetin iş başına geçtiği günden beri Tayland'da hak ve hukuk adına bir şeyin kalmadığını, her şeyin karaborsaya düştüğünü ve mafyanın her yeri zapt ettiğini söyledi. Thamon, Taksin zamanında her şeyin şeffaf olduğunu, halkın serbestçe istediği işi yapabildiğini, halkın çok memnun olduğunu belirtti.

Yargıtay'ın kararından sonra Taksin Şinavatra parti merkezindeki halka video konferans yoluyla bir konuşma yaparak, halktan sabırlı olmalarını istedi. Şinavatra, konuşmasında politikaya girdiği için de ailesinden özür diledi.

OLAĞANÜSTÜ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ
Şinavatra'nın malvarlığı hakkındaki dava için sabahın erken saatlerinden itibaren Yargıtay Mahkemesi çevresinde ve içinde olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. Yargıtay'a gelen herkes sıkı üst aramasından geçirildi, araçlar da detektörlerle arandı. Yargıtay'ın ana kapısında 10 polis görev yaparken, polislere de 10 kadar asker yardımcı oldu. Yargıtay içinde de polisler güvenliği sağladı.