Türkiye'nin enerjisini boşa harcamayalım

Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) toplantısından ...


Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) toplantısından dönen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Wikileaks tuzağına Türkiye'de kimse düşmesin. Enerjimizi boşa harcamayalım" dedi. Gül, askerle bir kırgınlığından söz edilemeyeceğini, kendisinin başkomutan olduğunu söyledi.
Astana'daki AGİT toplantısına katılan Gül dün saat 14.15'de yurda döndü. Atatürk Havalimanı'nda basın toplantısı yapan Gül gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gül, Bir gazetecinin "Wikileaks belgeleri ile ilgili ABD'li herhangi bir yetkili ile görüştünüz mü?" sorusunu şöyle yanıtladı: "Dışişleri Bakanımız Ahmet Davutoğlu ABD Dışişleri Bakanı ile görüştü, açıkça üzüntü ve özürlerini söylediler. Bu vesileyle şunu söylemek isterim: Wikileaks tuzağına Türkiye'de kimse düşmesin. Tabii ki her şey yazılacak, herkes okuyacak, takip edecek, ama bunlar kendi iç düzenimizi, iç politikamızı falan gereksiz şekilde enerjilerimizi almasın. Çünkü, buradaki diplomatların, yazdıkları kendi değerlendirmeleri, doğru olanlar da var yanlış olanlar da var, çok yanlış olanlar da yakışıksız olanlar var. Bu da o diplomatların çapını gösterir, o kadar."
Cumhurbaşkanı Gül'e Wikileaks'le ilgili olarak yöneltilen sorular ve yanıtları şöyle:

İsrail sorusuna 'komplo' yanıtı
"Wikileaks belgeleri, bütün dünyada büyük yankı uyandırdı. Ancak henüz İsrail'le ilgili belge yayınlanmadı, nasıl değerlendiriyorsunuz?"
"Ben komplo teorilerine fazla inanmam ama geçen de söyledim. Birçok Ortadoğu'daki başkentlerde birçok haberler çıkıyor. Merak ediyorum. Orada çok canlı siyaset var, çoğulcu demokrasinin olduğu bir yer. Belki ileride çıkacaktır. Hepsini dökmediler gördüğüm kadarıyla." 
"Wikileaks' te gizli askeri sırlar var. Örneğin, silah satışları.  Sitenin sahibi ABD Dışişleri Bakanı'nın istifasını istiyor. Ne düşünüyorsunuz?"
"Tabii her şey gördüğüm kadarıyla sadece diplomatların raporları değil, bazı görüşmeler, konuşmalar, onların da yayınlandığını görüyorum. Doğrusu, ABD 'nin kendi arşivine sahip olması gerekir, kendisini kontrol etmesi gerekir."

'Sizi takip ediyorlar'
"Wikileaks'in Türkiye'de yarattığı depremi nasıl değerlendiriyorsunuz?"
"Söylediğim gibi bu tuzaklara kimse düşmesin. Türkiye'nin enerjisini boşa harcamayalım." 

'Aliyev'e üzülme dedim'
Gül, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüşmesinde de Wikileaks belgelerinin gündeme geldiğini, hatta konuyu Aliyev' in açtığını belirterek şunları söyledi: "Birbirimize olan güvenimiz tamdır. Aliyev de bu dedikodulardan çok üzüldüğünü söyledi. Ben de ' Senin üzülmene bile gerek yok, biz zaten bunlara inanmayız' dedim."

 

Askerle kırgınlık söz konusu olmaz, ben başkomutanım
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Atatürk Havalimanı'ndaki basın toplantısında, neden Yüksek Askeri Şura (YAŞ) yemeği vermediği sorusunu da yanıtladı. Bir gazetecinin "AGİT 1 Aralıkta başlıyordu. Ama gidişiniz bir gün önce oldu. Bu nedenle ilk kez YAŞ yemeği vermediniz. Bu da 29 Ekim Resepsiyonu nedeniyle askere olan kırgınlığınız şeklinde değerlendirildi. Askere kırgın mısınız?" şeklindeki soru üzerine, "Kırgınlık söz konusu olur mu? Ben başkomutanım" dedi.Büyük bir tempo içinde çalıştıklarını ifade eden Gül şunları söyledi: "Erken gitmemin tek nedeni yolculuğun uzun olması ve aradaki saat farkıdır. Yolculuk 4.5 saat sürüyor. Aramızda 4 saat de saat farkı var. Şayet YAŞ toplantısını bekleyip gitsem, sabah uykusuz olarak AGİT toplantısına katılmam gerekecekti. Biz oralara geziye değil, çalışmaya gidiyoruz. Çok ciddi meseleler konuşuyoruz. Tüm bu nedenlerden dolayı erken gitmek zorunda kaldım."