'Nitelikli Planlama Uzmanı Yetiştirilmesi' projesi tamamlandı

Bolu'da uygulamaya konulan ve İçişleri Bakanlığı il planlama uzmanlarının Avrupa uygulamaları konusundaki bilgi ve becerilerinin artırılmasına yönelik

Bolu'da uygulamaya konulan ve İçişleri Bakanlığı il planlama uzmanlarının Avrupa uygulamaları konusundaki bilgi ve becerilerinin artırılmasına yönelik başlatılan "Sürdürülebilir Kalkınma İçin Nitelikli Planlama Uzmanı Yetiştirilmesi" projesi tamamlandı.

AB Mesleki Eğitim Programı Leonardo da Vinci Hareketlilik Projeleri çerçevesinde desteklenen proje kapsamında İçişleri Bakanlığı'nda ve 40'a yakın valilikte planlama alanında görev yapan il planlama uzman yardımcısı, il planlama uzmanı, il planlama ve koordinasyon müdürü ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Uzmanı, 20'şerli gruplar halinde Belçika, Macaristan ve Almanya'daki planlama kurumlarının çalışmalarını yerinde gözlemleme imkanı buldu.

Bolu Valiliği'nin koordinatör ortak olarak yer aldığı projeye, Çankırı, Yalova, Zonguldak, Nevşehir, Düzce, Ankara ve Bartın valilikleri, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı ile Almanya'dan 2, Belçika'dan 1 ve Macaristan'dan da 1 yabancı kuruluş ortak oldu. 95 bin 680 euro bütçesi bulunan projenin koordinatörlüğü Bolu İl Planlama Uzmanı Gürbüz Yavuz tarafından yapıldı.

Belçika grup liderliği İçişleri Bakanlığı Bartın Planlama Uzman Yardımcısı Güngör Abussuutoğlu, Macaristan grup liderliği İçişleri Bakanlığı APK Uzmanı Bülent Doğan, Almanya grup liderliği İçişleri Bakanlığı Ankara Planlama Uzmanı Yahya Can Dura tarafından yürütüldü; dernek adına bürokratik işlemler İçişleri Bakanlığı Ankara Planlama Uzmanı Fatih Namlı ve İçişleri Bakanlığı Ankara Planlama Uzmanı Coşkun Karakoç tarafından yerine getirildi.

Proje faaliyetleri kapsamında yurt içi ve dışında bir dizi önemli etkinlik düzenlendi. Bu kapsamda ilk olarak Ankara'da Doç. Dr. Muhittin Acar, araştırma görevlisi Dr. Özgür Şahan ve endüstri mühendisi Cemal Taki Şahan'ın katılımları ile "Türkiye'de Planlama, İl Planlaması ve Stratejik Planlama" temalı bir seminer organize edildi. Seminere ve bilgilendirme toplantısına Türkiye'nin çeşitli illerinde görevli yaklaşık 50 il planlama uzmanı, il planlama müdürü ve kalkınma ajansı uzmanı katıldı.

Projenin yurtdışı hareketlilik faaliyetleri kapsamında; Belçika'da "Avrupa Parlamentosu, European Professional Network (EPN), Brüksel Merkez Hükümeti Strateji ve Planlama Ofisi, European Academic Center, European Academic Studies Center, Flander Investment Trade Kalkınma Ajansı, Federal Planning Bureau, EURADA The European Association of Development Agencies, Brüksel Bölgesi Çevre Bakanı Emir Kır ve danışmanı Hasan Gören, ile milletvekilleri Mahinur Özdemir, Macaristan'da Duna Millenium Kft., Macar Şehir Planlama Danışmanlık Şirketi, Budapeşte Şehir Koruma Derneği, Macaristan Yatırım ve Kalkınma Ajansı, Janos Széll Fahri Konsolos / İşadamı, ECORYS Magyarország Kft. Hollanda- İngiliz Ortaklı Şehir Planlama Danışmanlık Şirketi, Varosfejlesztés ZRt. Fransız Ortaklı Şehir Planlama Şirketi, 19. Bölge Kispest Belediyesi ve Orta Macaristan (Budapeşte) Kalkınma Ajansı, Almanya'da Münih Şehir Ölçüm Merkezi, South East Training GmbH, Augsburg Belediyesi, Augsburg Şehir Ölçüm Dairesi, Augsburg Klarwerk, BMW Otomobil Fabrikası, Augsburg Şehir Planlama Dairesi, Almanya Şehir Enerji Planlaması, IHK Sanayi ve Ticaret Odası, Doç. Dr. Erhan Temel ve Augsburg Üniversitesi Hukuk Fakültesi gibi birçok kurum, kuruluş ve kişilerle görüşülmüş, çeşitli temaslarda bulunulmuş ve incelemeler yapıldı.

Proje'nin yurt içi ve dışı faaliyetlerinin başarılı bir şekilde tamamlanması ile yerelde ihtiyaç duyulan nitelikli planlama personelinin stratejik plan, bölge planlaması, il planlaması, yatırım planlaması ve şehir planlaması gibi konulardaki mesleki birikimlerinin artırılması ve planlamanın Avrupa boyutunun gözlemlenerek, yenilikçi fikirlerin Türkiye'ye transferinin gerçekleştirilmesi noktasında önemli bir adım atıldı.