İzmir'de Ahilik Haftası Başladı

Her yıl Ekim ayının ikinci haftası kutlanan ve bu yıl 23

Her yıl Ekim ayının ikinci haftası kutlanan ve bu yıl 23.'sü bir hafta sürecek etkinliklerle kutlanacak olan Ahilik Haftası İzmir'de başladı. Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk anıtına çelenk koyulmasından sonra konuşan İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, "Geçmişte topluma yön vermiş bir etkinliği kutlamaktan dolayı çok mutluyuz" dedi.
Selçuklular döneminde yaşayan esnaf-sanatkarın piri olarak nitelendirilen Ahi Evran'ın güzel ahlak öğretilerine dayanan Ahilik Haftası Türkiye'de 23 yıldan beri kutlanıyor. Haftanın Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen açılış törenine İzmir Vali yardımcısı Zülkif Dağlı, Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, İzmir Ticaret Odası (İZTO) Meclis Başkanı Necip Kalkan ve esnaf odaları üyeleri katıldı.
Ahilik'in sanatın, ticaretin ve mesleğin olgun kişilik, güzel ahlak ve doğrulukla yoğrulduğu çok eski bir gelenek olduğunu kaydeden İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu, aynı zamanda Ahilik'in yüzyıllar boyunca toplumun sosyal ve ekonomik omurgasının oluşturan bir örgütlenme şekli olduğunu söyledi. Esnaf ve sanatkarın lideri Ahi Evran tarafından Anadolu'da Ahilik'in kurulduğunu dile getiren Mutlu, "Biz onun öğütleriyle sadece bir hafta boyunca hatırlayıp ondan sonra unutmamalıyız. Onun görüşlerini bütün bir yıla
yaymalıyız. Onun yüzyıllar önce ortaya koyduğu düşünceleri biz şimdilerde yapıyoruz. Bir baktığımız zaman bugünkü sosyal sigortalar, meslek odaları o zamanlarda onun sayesinde işlevsel halde idi" diye konuştu.
Bugünün sadece esnafın günü olmadığını ifade eden İZTO Meclis Başkanı Necip Kalkan ise Ahilik Haftası'nın aynı zamanda tüccar ve sanayicinin de kutladığı bir gün olduğunu söyledi. Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, "Osmanlı'dan bugüne kadar topluma ışık saçmış olan Ahilik geleneği bundan sonraki yıllarda çok önemli rol alacak" şeklinde konuştu.
Konuşmalardan sonra İzmir'deki esnaf odaları tarafından bu yılın Ahisi olarak seçilen 45 yıllık erkek berberi Yusuf Gündüz'e Ahilik cüppesi giydirildi.