Urumçi’de tansiyon yükseliyor

Çin'e bağlı Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin başkenti Urumçi'de yeni bir protesto gösterisinin başladığı belirtildi.

 

Gö ; rgü ; tanıklarının telefonla yabancı ajanslara verdiği bilgilere gö ; re , sayıları binlerle ifade edilen Han Ç ; inlisi , yerel hü ; kü ; meti asayişi sağlayamaması gerekç ; esiyle protesto ediyor . Protestonun sebebi olarak yü ; zlerce kişin şırıngalı saldırılarda yaralanması gö ; steriliyor . Olaydan Uygurları sorumlu tutan gö ; stericiler , saldırganların sert şekilde cezalandırılmasını istiyor .
Urumç ; i ' de 5 Temmuz ' da patlak veren etnik ç ; atışmada 197 kişi hayatını kaybetmişti . Yetkililerin sü ; kunet ç ; ağrısına rağmen , Urumç ; i ' de gerginlik devam ediyor . Hong Kong ' da yayımlanan Pekin yanlısı Wen Wen Po gazetesinin haberine gö ; re , kentte dü ; n de aynı gerekç ; eyle gö ; steri dü ; zenlendi . Şırınga olayının faillerine yö ; nelik ' gevşek tavır ' protesto edildi . Gazete , saldırının ardından hemen ortadan kaybolan şırıngalı saldırganların 400 kişiyi yaraladığını bildirdi .
Bir gö ; rgü ; tanığı ise , gö ; steri yapan bir grup Han Ç ; inlisinin şırıngayla saldırı yapmaya hazırlandığı şü ; phesiyle bir Uygur ' u dö ; vdü ; ğü ; nü ; sö ; yledi . Polis tarafından kurtarılan şahsın hastaneye gö ; tü ; rü ; ldü ; ğü ; belirtildi .
Resmî ; haber ajansı Xinhua , saldırının mağdurları arasında diğer yedi etnik grupla birlikte Uygurlar ve Han Ç ; inlilerinin de bulunduğunu duyurdu .
Ç ; in ' de AIDS hastalarının şırıngalarla kaldırımdakilere saldırdığı yö ; nü ; ndeki sö ; ylentilerin asılsız olduğu ortaya ç ; ıkmıştı . Ç ; in Gü ; nlü ; ğü ; gazetesi de saldırılarda zehirlenen ya da bulaşıcı hastalığa yakalanan olmadığını yazdı .
Ç ; in polisi , olayla ilgili 15 şü ; pheliyi yakaladı . Şü ; phelilerden 4 ' ü ; nü ; n tutuklandığı belirtildi . Devlet medyası kaç ; kişinin şırınga saldırısına maruz kaldığı konusunda ise bir detay vermedi .

HEDEFTE KÜ ; MÜ ; NİST PARTİSİ SİNCAN SEKRETERİ VAR
Binlerce Han Ç ; inlisinin hü ; kü ; met aleyhinde protesto yapması , bö ; lgedeki asayiş ve dü ; zende halen sorunlar bulunduğunun gö ; stergesi olarak değerlendiriliyor .
Bir gö ; rgü ; tanığı , gö ; stericilerin bazılarının , 14 yıldır gö ; revde bulunan ve ö ; zerk bö ; lgenin bir numaralı adamı olan Sincan Komü ; nist Parti Sekreteri Wang Lequan ' in gö ; revden alınmasını istediklerini sö ; yledi .