Şehitliklerde basın açıklaması yapılamayacak

İstanbul Emniyet Müdürlüğü, son günlerde gündeme gelen şehit yakınları ile sivil toplum kuruluşlarının aynı anda şehitlikte yaptığı basın açıklamalarının yasaklandığını bildirdi. Emniyet yetkilileri, yasaklamaya gerekçe olarak, demokratik açılım sürecinin sekteye uğratılmamasını gösterdi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, PKK/ KONGRA-GEL terör örgütünü tüm açılımları ve unsurları ile birlikte tasfiye etmeyi hedefleyen demokratik açılım sürecine destek vermek veya bu süreci protesto etmek isteyen bir kısım sivil toplum kuruluşu ile legal ve illegal grupların, İstanbul'un muhtelif yerlerinde başta basın açıklaması olmak üzere bazı eylemler yaptığı hatırlatıldı. Açıklamada, "Bu yerlerden biri olan ve Eyüp ilçesinde bulunan Edirnekapı Şehitliğinde; Şehit Aileleri Derneği ile tüzel kişiliği bulunan ve bulunmayan ESP (Ezilenlerin Sosyalist Platformu), SGD (Sosyalist Gençlik Derneği), SGDF (Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu), TÜM-İGD (Tüm İlerici Gençlik Derneği)'ne mensup şahıslar tarafından çeşitli tarihlerde yapılan basın açıklamalarının aynı saatlere denk gelmesi nedeniyle grupların karşı karşıya geldikleri, ayrıca kabir ziyaretine gelen şehit yakınları ile sol görüşe mensup bahsi geçen gruplar arasında sözlü sataşmaların vuku bulduğu ve çıkması muhtemel müessif olayların büyümeden güvenlik güçleri tarafından zorlukla engellendiği görevlilerimizce tespit edilmiştir" denildi.

Açıklamada, "Bu nedenle; gündemdeki sıcaklığını koruyan 'Demokratik Açılım' sürecinin sekteye uğratılmadan, paralelinde tesis edilen mevcut kamu düzeni ve güvenliğinin sürdürülebilmesi için, bundan böyle ferdi veya toplu olarak Edirnekapı Şehitliğinde basın açıklaması, toplantı gibi etkinliklerin yapılması, provokasyona açık olmaları nedeniyle; Anayasa'nın 'Düşünceyi Açıklama ve Yayma Hürriyeti'ne ilişkin 26. maddesinin değişik 2. fıkrasında ifade edilen; "Bu hürriyetlerin kullanılması, milli güvenlik, kamu düzeni , kamu güvenliği, Devletin ülkesi ve milleti ile bölünmez  bütünlüğünün korunması, suçların önlenmesi amacıyla sınırlandırılabilir hükmüne binaen yasaklanmıştır" ifadesine yer verildi.