Keşfedilen gezegende hayat var mı?

Avrupalı gökbilimciler, bu yılın başında keşfettikleri bir gezegenin Dünya'ya çok benzeyen kayalık bir yüzeye sahip olduğunu açıklarken, bu yeni buluş uzayda hayat olup olmadığı tartışmalarını yeniden alevlendirdi.

  AstronomyAstrophysics dergisine gö ; re , Gü ; neş Sistemi dışında keşfedilen en kü ; ç ; ü ; k gezegen olan Corot-7b , Dü ; nya ile benzer ö ; zelliklere sahip . Astronomların defalarca yaptıkları gö ; zlem ve ö ; lç ; ü ; mlerde , Corot-7b ' nin yoğunluğunun Dü ; nya gibi kayalık olduğunu ispat ettiği gö ; rü ; ldü ; .

Corot-7b , Avrupa Uzay Ajansı tarafından Aralık 2006 ' da yö ; rü ; ngeye fırlatılan COROT uydu teleskopuyla keşfedilmişti .

Araştırma ekibine başkanlık eden Cenevre Ü ; niversitesi ' nden Didier Queloz , bu bilinen ilk kayalık dış gezegenin ç ; evresinin Dü ; nya ' dan yü ; zde 80 daha geniş , beş kat daha ağır olduğunu belirtti .

Ancak Queloz uzayda hayat olup olmaması konusunda yine de temkinli . Bilimadamı , ' Dante ' nin Cehennemi ' diye tanımladığı gezegenin yü ; zey sıcaklığının 1 , 000 ile 1 , 500 santigrat derece olduğunu , bunun da bilinen anlamda yaşama olanak tanımadığının altını ç ; izdi .

YENİ GEZEGENİN Ö ; ZELLİKLERİ

Yeni gezegen , gü ; neşi ç ; evresinde saatte 750 bin km hızla 20 saat sü ; rede dö ; nü ; şü ; nü ; tamamlıyor . Dü ; nyanın gü ; neşine en yakın gezegen Merkü ; r ise Gü ; neş etrafında dö ; nü ; şü ; nü ; 88 gü ; nde bitiriyor .

Dü ; nya ' nın Gü ; neşi ç ; evresinde dö ; ndü ; ğü ; gibi başka yıldızların yö ; rü ; ngesinde gaz devi 330 civarında dış gezegen keşfeden bilim adamları , bunların bü ; yü ; k bö ; lü ; mü ; nü ; n Yerkü ; re ' den 17 kat bü ; yü ; k Neptü ; n gezegeniyle benzerlik taşıdığına işaret ediyor .

Dü ; nyanın komşusu gö ; kadada bulunan yeni gezegen , gü ; neşinden sadece 2 . 5 milyon km , Dü ; nya ' dan ise 500 ışık yılı uzakta yer alıyor .

Keşiflerini ' sü ; per Dü ; nya ' dış gezegen kategorisine sokan bilim adamları , ilk kez bu kadar kü ; ç ; ü ; k bir dış gezegenin yoğunluğunun ö ; lç ; ü ; ldü ; ğü ; nü ; ve bulguların , bö ; ylesine kü ; ç ; ü ; k bir gezegenin kü ; tle ve yoğunluğu konusunda somut kanıtlar sunması aç ; ısından ö ; nemli olduğunun altını ç ; iziyor .

Fransız Uzay Kurumunun başını ç ; ektiği COROT projesi , ESA , Avusturya , Belç ; ika , Almanya , İspanya ve Brezilya ' nın katkılarıyla yü ; rü ; tü ; lü ; yor .