Yük taşıma aracı onlara tabut oldu

Tekstil firmasında çalışan yedi kadın, servis bindikleri aracının sel sularına kapılması sonucu yaşamlarını yitirdi. Panelvanın servis aracı olarak kullanımının yasak olduğu, kadınların kapıyı açamadıkları için boğuldukları ortaya çıktı.

Yük taşıma aracı onlara tabut oldu
 

Nebahat Salkım , Nuriye Can , Bircan Karataş , Ö ; zlem Ü ; nal , Fikriye Ö ; zentü ; rk , Altun Yü ; ksek , Nevide Kırcı . . . Halkalı Pameks Tekstil Fabrikası ' nda ç ; alışan bu yedi kadının iç ; inde olduğu araç ; sabah saatlerinde fabrikanın bahç ; esine geldi . Bahç ; edeki birikmiş yağmur sularını gö ; ren Mehmet isimli şofö ; r , ö ; nce girip girmemekte tereddü ; t etti . Ama daha sonra araç ; la birlikte bahç ; ede ilerledi . Bu sırada arabanın tekerlekleri yarısına kadar suya gö ; mü ; ldü ; . Aracı park eden şofö ; r tam arka tarafta oturan kadınların kapısını aç ; mak iç ; in araç ; tan dışarı ç ; ıkarken bir anda sel suları bahç ; e duvarını yıkarak fabrika bahç ; esini doldurdu . Şofö ; r ve arabanın ö ; n tarafından oturan iki kadın can havliyle kendilerini dışarı atmayı başarırken , diğer kadınlar aracın iç ; inde boğularak yaşamlarını yitirdiler . Arkadaşlarını gö ; zleri ö ; nü ; nde kaybeden fabrika işcileri ise şoka girdi . Ç ; alışanlardan Halil İlhan gö ; rdü ; klerini şö ; yle anlattı ; &ldquo ; Şofö ; r ö ; nce girmek istemedi ç ; ok kuvvetli yağış vardı . Fabrika bahç ; esine girdi ve bir anda sel suları gelince araba suların iç ; inde kayboldu . Manzara karşısında şok geç ; irdik . Yapabileceğimiz hiç ; birşey yoktu . Sadece izledik . Elimizden birşey gelmedi . Can havliyle kendini dışarı atan kadını kurtarmak iç ; in yukarıdan ip attılar kadın ona tutunmayı başarınca onu yukarı ç ; ektiler . Hatta ç ; ekerken kadını dü ; şü ; rü ; yorlardı . &rdquo ;

AİLE PERİŞAN OLDU

Korkunç ; olayda can veren Nebahat Salkım işe yeni başlamıştı , ailesine destek olmak iç ; in ö ; zellikle ç ; ocuklarının okul masraflarını karşılamak iç ; in ç ; alışıyordu .

35 yaşındaki kadının eşi yaşananlara isyan ederken &ldquo ; Sabah işe gitmek iç ; in erken ç ; ıktı . Fabrikanın ö ; nü ; nde sel suları gelince şofö ; r kapıyı falan aç ; madan kaç ; mış gitmiş . 18 ve 16 yaşındaki iki ç ; ocuğumla yapayalnız kaldım&rdquo ; diye konuştu .

Eşi Nuriye Can ' ı kaybeden İbrahim Can ise oğlu Zafer ' i teselli etmeye ç ; alışıyor . 35 yaşındaki eşinin sabah işe giderken kendisini aradığını sö ; yleyen Can , &ldquo ; Yolları kastederek , buralar ç ; ok kö ; tü ; ama biz yine de işe gidiyoruz dedi . Bu son konuşmamız oldu . Sonra olayı duyunca hemen geldik ama&rdquo ; diye konuştu .

2 ç ; ocuk annesi Naciye Karadeniz , ç ; ocuklarını okutabilmek iç ; in 3 yıldır ç ; aycı ç ; alışıyordu . 19 yaşındaki Ö ; zlem Ü ; nal ise 2 yıldır modelistlik stajı yapıyordu ve annesi Nezihe Ü ; nal ile aynı işyerinde ç ; alıyordu . Sabah annesi dişç ; iye gideceği iç ; in Ö ; zlem ' e yağmur nedeniyle işe gitmemesini sö ; ylemiş . Ancak Ö ; zlem Ü ; nal kendisi gitmek isteyince annesi &ldquo ; Tamam o zaman şemsiyeni unutma&rdquo ; diye uyarıda bulunmuş . 21 yaşındaki Bircan Karataş ise ailesiyle 5 yıl ö ; nce Ardahan ' dan İstanbul ' a gelmişti . Sağlık Lisesi ' ni kazanan Bircan , ekonomik durumu nedeniyle aç ; ık lisede okumaya karar verdi . 4 yıldır modelist olarak ç ; alışan Bircan ' ın en bü ; yü ; k hayali gö ; rme ö ; zü ; rlü ; olan babası ve 4 kardeşine ev almaktı . İşç ; i servis aracının kapalı tip , yü ; k taşımaya yarayan kapalı kasa minibü ; s olduğu ortaya ç ; ıktı . Şirketin ö ; nü ; nde cesetler ç ; ıkarıldıktan sonra , sular iç ; inde gö ; rü ; ntü ; lenen aracın , servis taşımasında kullanılmasının kesinlikle yasak olduğu belirtildi . Aracın servis aracı olması durumunda kadınların kurtulacağını ifade edildi .

İstanbul Valisi Muammer Gü ; ler ve iki komutan daha sonra olay yerine gelerek incelemelerde bulundu . Gü ; ler de kullanılan aracın servis standartlarına uymayan bir nakliye aracı olduğunu belirterek , durumun ç ; ok vahim sonuç ; lar doğurduğunu sö ; yledi : &ldquo ; İstanbul ' da ortalama metrekareye 181 kg yağış dü ; ştü ; . Bu rakam normalde bir aylık yağış miktarıdır . Yağışlar bugü ; n ve yarın devam edecek . Cuma gü ; nü ; nden sonra ç ; ok kuvvetli yeni bir hava dalgası gelecek . &rdquo ;

Ö ; NDE OTURMASI ONU KURTARDI

Aynı araç ; ta ö ; n tarafta oturduğu iç ; in kurtulan Sakine Yıldız ise olayın şokunu uzun sü ; re atamadı . Sel suları gelince bir anda neye uğradıklarını anlatamadıkları sö ; yleyen Yıldız , &ldquo ; Camı kırmayı başardım kendimi zorla dışarı attım , sel suları beni de alacaktı . O sırada bana bir halat uzattılar ona tutundum beni kurtardılar . Diğer arkadaşları gö ; rmedim&rdquo ; dedi .