Baykal: PKK silahlı mücadeleyi bırakmalı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Deniz Baykal, hükümetin başlattığı demokratik açılımı eleştirdi, akan kanın durmasını ise herkesten çok istediklerini söyledi.

Baykal: PKK silahlı mücadeleyi bırakmalı
 

78 . İzmir Enternasyonal Fuarı ( İEF ) ' nın aç ; ılışına katılmak iç ; in İzmir ' e gelen Baykal , Adnan Menderes Havalimanı ' nın VIP salonunda gazetecilerin sorularını cevapladı .
Demokratik aç ; ılım paketini eleştiren CHP Genel Başkanı Baykal , ' Anaların gö ; zyaşının dinmesi iç ; in mutlaka PKK ' nın silahlı mü ; cadeleyi bırakması lazım . Aksi durumda bir formü ; l Başbakan ' ın elindeyse lü ; tfen hiç ; gecikmeden kamuoyuyla paylaşmalıdır . Silahlı kuvvetlerimizin ve toplumumuzun , bu olaylar karşısında ö ; demekte olduğu ağır bedelin ızdırâ ; bını ve acısını milletç ; e yaşıyoruz . Anaların gö ; zyaşının dinmesi herkesten ç ; ok istiyoruz fakat bunun , PKK ' nın silahlı mü ; cadeleyi bırakması dışında bir yö ; ntemi olabileceğini kabul etmiyoruz ' dedi .

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ' ın ü ; lkede yaşayan etnik gruplardan bahsetmesine de tepki gö ; steren Baykal , diğer etnik kö ; kenli vatandaşların silahlı mü ; cadele yö ; ntemini benimsemediğini , PKK ' nın da ç ; ok az bir kesimden destek gö ; rdü ; ğü ; nü ; sö ; yledi . Bu aç ; ılımın ü ; lkeyi ayrıştırmayı amaç ; ladığını iddia eden Baykal , ' Siyasi aç ; ılımlar yaparak anaların gö ; zyaşını dindirmenin mü ; mkü ; n olacağına Başbakan inanıyorsa , bunu aç ; ıkç ; a ortaya koymalı . Anaların gö ; zyaşı demokratikleşmede zaaflar olduğu iç ; in değil , Tü ; rkiye bu konuda hangi noktada olursa olsun , bir toplum kesimini ü ; lkenin birliği ve bü ; tü ; nlü ; ğü ; iç ; inde var olmaktan ç ; ıkarıp ayrıştırma iddiası takip edildiği iç ; in akmakta ' şeklinde konuştu .


TÜ ; RKİYE DEMOKRATİKLEŞME KONUSUNDA Ö ; NEMLİ ADIMLAR ATTI

Tü ; rkiye ' nin bugü ; ne kadar demokratikleşme konusunda ç ; ok ö ; nemli adımlar attığını belirten Deniz Baykal , ' Bü ; yü ; k bir tarihi atılım yapacağız . Bu atılım , Tü ; rkiye Cumhuriyeti ' nin yepyeni bir niteliğe bü ; rü ; nmesi anlamına gelecektir . ' sö ; zlerinin , iç ; i doldurulması gereken iddialar olduğunu kaydetti . Tü ; rkiye ' de uzunca bir sü ; redir ciddi aç ; ılımların zaten yapıldığını sö ; yleyen Baykal , ' Yasaklanan diller ortadan kaldırılmıştır . O dillerin kullanım olanakları genişletilmiştir . Herkesin kimliğini ifade imkâ ; nı olabildiğince sağlanmıştır . Bu konuda hâ ; lâ ; bazı sıkıntılar ve bunların ortadan kaldırılması iç ; in atılması gereken adımlara ihtiyaç ; vardır . Bu ayrıdır , tarihî ; bir aç ; ılımla her şeyi değiştirme iddiası ayrıdır . Bu iddiayla anaların gö ; zyaşını dindirme dü ; şü ; ncesi ve bunun , Başbakan ' ın dü ; n aç ; ıkladığı siyasi ç ; erç ; eve iç ; inde nasıl olacağı anlatılmalıdır ' dedi .


BAŞBAKAN PROGRAMINI EN KISA SÜ ; REDE AÇ ; IKLASIN

Başbakan Erdoğan ' a da seslenen CHP Genel Başkanı , en kısa zamanda programın kamuoyuna ilan edilmesini istedi . Deniz Baykal , şunları sö ; yledi : ' Tekrar ifade ediyorum , biz problemi PKK ' nın silahlı mü ; cadele anlayışını sona erdirmemesinde gö ; rü ; yoruz . Tü ; rkiye ' nin gö ; revi de bunu sağlamaktır . Bunun iç ; in siyasi ö ; dü ; ller vermek , ayrışmayı ö ; ngö ; ren , doğrudan ya da dolayı ayrışmayı mü ; mkü ; n kılacak adımlar atmak , ne anaların gö ; zyaşının dinmesine yardımcı olur ne de toplumla birleşik , bü ; tü ; nleşik bir vaziyette yaşamakta olan Kü ; rt kö ; kenli insanlarımızın barışını , huzurunu ve refahını sağlar . Tü ; rkiye ' yi kimse tedirgin ve rahatsız etmesin . '


BAYKAL ' A PROTESTO SÜ ; RPRİZİ

Daha sonra partililerin alkışlarıyla otobü ; se binen Baykal , beklemediği bir protestoyla karşılaştı . CHP ' li Karşıyaka Belediyesi ' ne ait Kent A . Ş . ' den ç ; ıkarılan 130 kadar işç ; i , aileleriyle birlikte Baykal ' ı protesto etti . Polisle eylemciler arasında arbede yaşandı . Deniz Baykal ' ın bindiği parti otobü ; sü ; ne saldıran eylemciler , camlarına ve kasasına tekme tokat vurdu . Ç ; evik Kuvvet polisleri , eylemci vatandaşlara biber gazı kullanarak mü ; dahale etti . Bu sırada bazıları da otobü ; sü ; n ö ; nü ; nde oturma eylemi yapmak istemesi , arbedenin artmasına sebep oldu . Polisler , zor da olsa vatandaşları kaldırarak otobü ; sü ; n geç ; işini sağladı . Eylem sırasında Deniz Baykal ' ın , yaklaşık 20 dakika sü ; ren protestoyu endişeli gö ; zlerle seyretmesi dikkat ç ; ekti .