Türkiye’de Kürtler

Türkiye’de Kürtlerin oranı, çocuklar dahil, yüzde 15.7’dir. Buradan hareketle siyasi formüller üretilebilir mi? Kürt milliyetçileri bunu yapıyor ama Kürtlerin hepsi bu görüşte mi? Kürtlerin hepsi siyasi tercihlere mi sahip?

Türkiye’de Kürtler
 

KONDA saygın bir araştırma şirketi . . . 2008 araştırmasına gö ; re Tü ; rkiye ' de Kü ; rtlerin oranı , ç ; ocuklar dahil , yü ; zde 15 . 7 ' dir . Buradan hareketle siyasi formü ; ller ü ; retilebilir mi? Kü ; rt milliyetç ; ileri bunu yapıyor ama Kü ; rtlerin hepsi bu gö ; rü ; şte mi? Kü ; rtlerin hepsi siyasi tercihlere mi sahip? Tü ; rkiye genelinde Kü ; rt oranı yü ; zde 15 . 7 ama DTP ' nin aldığı en yü ; ksek oy ancak yü ; zde 5 . 7 oldu . İstanbul ' da yaşayan Kü ; rtlerin oranı KONDA ' ya gö ; re yü ; zde 15 ' tir . Peki , DTP İstanbul ' da ne kadar oy alıyor? Sadece yü ; zde 4 . . . PKK ve DTP bü ; tü ; n Kü ; rtler adına konuşabilir mi? Konuşamaz . Ama yü ; zde 5 civarında da olsa dayanıklı bir tabanı var .

Şehir ve varoş

KONDA ' ya gö ; re , Tü ; rkiye ' de kendisinin Kü ; rt olduğunu ifade edenlerin yü ; zde 34 ' ü ; , Doğu ve Gü ; neydoğu ' nun dışında , tü ; m ü ; lkeye yayılmış vaziyette . Bü ; yü ; k şehirlere gö ; ç ; enlerden ' sekü ; ler ' Kü ; rtler , Kü ; rt kimliğini ö ; ne ç ; ıkarıyor , ç ; oğunlukla DTP ' ye oy veriyor . Muhafazakâ ; r olanlar ise etnik kimliği değil , Mü ; slü ; man kimliğini ö ; ne ç ; ıkarıyor , ç ; oğunlukla AKP ' ye oy veriyor . Gö ; ç ; şü ; phesiz bir entegrasyon yaratıyor ve terö ; rü ; n durduğu 1999 yılından sonra da Batı ' ya gö ; ç ; devam etmiş . Demek ki , ' zorla gö ; ç ; ü ; rme ' değildir . İyi hayat şartlarına duyulan ö ; zlem , dü ; nyanın her yerinde gelişmiş yö ; relere gö ; ç ; eğilimi yaratır . KONDA ' ya gö ; re , batı illerine gö ; ç ; en Kü ; rtlerin yarısı bundan memnundur . Zamanla daha bir yerleşecekler , memnuniyetleri artacaktır . Burada &ldquo ; varoş&rdquo ; sorunu ö ; nemlidir . Kü ; rtlerin Mersin ' de yü ; zde 72 ' si , İstanbul ' da yü ; zde 22 ' si varoşlarda yaşıyor .
Varoş , sosyal izolasyon ve siyasi radikalizm eğilimi yaratır . Nitekim , KONDA ' dan aldığım verilere gö ; re , 2009 bü ; yü ; kşehir belediye seç ; imlerinde DTP Mersin ' de iki Kü ; rtten birinin , İstanbul ' da ise sadece beş Kü ; rtten birinin oyunu almıştır . &ldquo ; Kentsel dö ; nü ; şü ; m&rdquo ; projeleri ve ekonomik hareketlilik geliştikç ; e bu izolasyon kırılıp entegrasyon daha da gü ; ç ; lenecektir . Varoşlardaki kapalı dini cemaatler de ç ; ö ; zü ; lecektir .

Bö ; lgesel dağılım?

Yine KONDA ' ya gö ; re , Kü ; rt nü ; fus oranı , istatistik dilinde &ldquo ; Ortadoğu Anadolu&rdquo ; denilen Hakkâ ; ri , Van , Tunceli gibi 8 ilimizin bulunduğu yö ; rede yü ; zde 79 ' dur . &ldquo ; Gü ; neydoğu Anadolu&rdquo ; denilen Şırnak , Diyarbakır , Mardin gibi 9 ilimizin bulunduğu yö ; rede yü ; zde 64 , &ldquo ; Kuzeydoğu Anadolu&rdquo ; denilen Iğdır , Ağrı , Erzurum gibi 7 ilimizin bulunduğu yö ; rede yü ; zde 32 ' dir . DTP ' nin oyları ise , bu ü ; ç ; istatistiksel bö ; lgeyi kapsayan Doğu Anadolu ' da yü ; zde 22 , Gü ; neydoğu ' da yü ; zde 25 ' tir . DTP sadece Van , Batman , Diyarbakır , Şırnak ve Hakkâ ; ri ' de yü ; zde 45 ' i geç ; miştir . AKP ' nin Doğu ve Gü ; neydoğu ' daki oyu yü ; zde 40 civarındadır . Şu da ö ; nemli : Bu bö ; lgelerde de gü ; ç ; lü ; bir gö ; ç ; eğilimi var . Kü ; rtlerin yü ; zde 60 ' ının bulunduğu yerde yaşamak istediği tek bö ; lge Gü ; neydoğu ' dur . Bu oran Kuzeydoğu ve Ortadoğu Anadolu bö ; lgelerinde yü ; zde 35 civarına dü ; şü ; yor . Ç ; oğunluk gö ; ç ; mek veya &ldquo ; belirli şartlarda&rdquo ; gö ; ç ; mek istiyor . Ö ; nce refah arzusudur bunun anlamı . Piyasa ekonomisi , şehirleşme , ulaştırma , hatta ekonomide &ldquo ; sermaye hasıla oranları&rdquo ; gibi teknik veriler ; bunlar fevkalade ö ; nemli dinamiklerdir . Ayırımcılık olsaydı bu sosyal hareketlilik olmazdı . &ldquo ; Ü ; niter devlet&rdquo ; in kıymetini bilelim . &ldquo ; Demokratik aç ; ılım&rdquo ; la da kü ; ltü ; rel ö ; zgü ; rlü ; kler genişleyecektir , bunu PKK ' ya karşı olan Kü ; rtler de istiyor haklı olarak .