Aşılanmayan öğrenci kalmayacak

Pazartesi gününden itibaren 500 bin Doz grip aşısı Türkiye'ye geliyor. Merkezler Ankara,İstanbul ve Adana'da kurulacak, aşılanmayan öğrenci kalmayacak.

Aşılanmayan öğrenci kalmayacak
Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, domuz gribi ile ilgili olarak Sağlık Bakanlığı’nın, tüm tedbirleri aldığını belirterek, “Domuz gribine karşı tüm okullarda aşı uygulanacak” dedi. Bakan Çubukçu, Tekirdağ’da katıldığı bir lisenin açılış törenindeki açıklamalarında “Biz de, hastalığın görülmesi ve yayılması durumuyla ilgili kararlar aldık. Biliyorsunuz 16 milyon çocuğumuz okul çağında. ’Okullarda ne tür tedbir alabiliriz’ diye görüşmeler yaptık. Hastalığın yayılması durumunda eğitimin aksamaması için telafi eğitim olarak diğer koşullarda ne yapabiliriz konusunda ekip oluşturduk” dedi. Çubukçu, büyük bir felaket beklentisi içinde olmadıklarını en iyi ve en kötü senaryolar için hazırlıklar yaptıklarını sözlerine ekledi.

PAZARTESİ 500 BİN DOZ GRİP AŞISI GELİYOR

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan, 500 bin dozluk ilk parti domuz gribi aşısının 19 Ekim Pazartesi günü Ankara’da olmasının beklendiğini bildirdi. Buzgan, 3 aşı firmasından aşı alımı bağlantısı yapıldığını belirterek aşıların Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi’nde test edileceğini anlattı. Buzgan, bunun 5 gün ile 3 haftalık bir süreç alabileceğini kaydetti. Buzgan, ayrıca domuz gribi tanı testleri yapmak üzere Ankara, İstanbul ve Adana’da 3 yeni laboratuvar kurulacağını bildirdi.

DÜNYA SAĞLI ÖRGÜTÜ ONAY VERDİ

İ.Ü. Tıp Fakültesi Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr Selim Badur:

“Domuz gribi aşısı Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından çok sıkı kontrol edildi ve güvenliği hakkında klinik çalışmalar yapıldı. WHO sadece aşıyı değil aşı içindeki katkı maddelerini güvenlik testine tabi tuttu.”

KLİNİK MİKROBİYOLOJİ UZMANI Prof. Dr. HALUK ERAKSOY:

“Domuz gribi için üretilen aşının ölümcül bir etkisi yok. WHO aşının yan etkileri ve güvenilirliği konusunda uzun zaman detaylı araştırmalar yaptı ve tam onay verilip aşı klinik kullanıma sunuldu. Zaten hem ABD hem de WHO yetkilileri bunun altını çiziyorlar. İnsanlarda ’Grip olmayabilirim o halde neden aşı olup yan etkilerini yaşayayım’mantığı oluşuyor. Aşı ilaç değildir. İlaç tedavi yönteminde kullanılır ve sonradan alındığında da çok geç kalınmış değildir. Ancak aşı hastalıktan korunma için alınır ve hastalık ortaya çıktığında aşı olunmamışsa artık çok geç kalınmıştır.”
ABD’de ‘aşılar tehlikeli’ kampanyası hortladı

Amerika’da aşıların güvenli olmadığını belirten Anti Vaccine Movement adlı hareket, “Domuz gribi aşısı domuz gribi virüsünden daha tehlikeli” diye kampanya başlattı

Tüm dünya domuz gribi hastalığından nasıl korunulacağı yönündeki tartışmalara kilitlenmiş durumdayken bu tartışmanın en ateşli şekilde yaşandığı ülkelerin başında ABD geliyor. New York Times gazetesi, işte bu aşı tartışmasını dün sayfalarına taşıdı. Gazete Amerika’da aşı karşıtlarının domuz gribi aşısıyla birlikte bir kez daha güç kazandığını belirterek haber kanalı CBS tarafından yapılan anketin sonuçlarını yayınladı. Buna göre Amerikalılar’ın sadece yüzde 46’sı domuz gribi aşısı olacağını söylüyor. Konu çocuklar olduğunda ise bu sayı daha da aşağı düşüyor. Her 10 aileden sadece 6’sının çocuklarını aşılamayı düşündüğünü kaydeden NYT, sağlık uzmanlarına göre geri kalan yüzde 40’lık kesimin büyük tehlike altında olduğuna dikkat çekti. Uzmanlar özellikle hamile kadınların aşıyı olmadan domuz gribine yakalanmaları durumunda çok büyük ölüm riski taşıyacaklarını bildirdi.

18 YAŞ ALTI ZİYARET YASAK

Buna rağmen kendilerine “Anti Aşı Hareketi” (Anti Vaccine Movement) diyen bir grup, aşının virüsten daha tehlikeli olduğu konusunda dev kampanyalar yürütüyor ve internet üzerinden organize oluyor. New York’ta 8 yaşındaki bir çocuğun domuz gribi aşısı olduktan sonra ölmesinin ardından şimdi tüm kampanyalarında bu çocuğu kullanıyorlar. ABD’li sağlık yetkililerine göre ise aşı ile çocuğun ölümü arasında bir bağlantı yok. Gazeteye konuşan sağlık uzmanları “Eğer çocuklar ve hamile kadınlar aşı olmazlarsa, domuz gribine yakalandıkları zaman en büyük ölüm riski onlarda olacak” ifadesini kullandı. Anti-Aşı hareketi aşının içindeki katkı maddelerinin ölümcül hastalıklara yol açabileceğini, 1976’da olduğu gibi Guillain Barre sendromu ile sinir hastalıklarını tetikleyebileceğini belirtiyor. Öte yandan birçok hastanenin çocukların hastalardan grip virüsünü kapmasını engellemek için 18 yaş altında hasta ziyaretçilerine izin vermeyeceği açıklandı.