BAĞIMSIZ TÜRKİYE İÇİN HEDEFE 'SİPER' ALINDI

Muhammed Çınık

Muhammed Çınık

Türkiye'nin hava savunma sistemleri alanında hayati bir ihtiyacı vardı. İlk etapta bu açığı ülkemiz Patriot'larla kapatmak istese de ABD tarafından bu ihtiyacımız, bu isteğimiz karşılanmamıştı sürekli oyalanmıştık. Bizler de bu ihtiyacı Rusların S-400'leri ile kısmi olarak karşılamıştık. Türkiye kısmi olarak karşıladığı bu ihtiyacı tamamıyla kapatmak için bir sistem geliştirdi HİSAR.



Türkiye, savunma sanayisi alanında kritik hamlelerine kaldığı yerden devam ediyor. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin envanterinde bulunan en güçlü silahlardan biri olacak olan HİSAR-U (Siper) füzesinin bu hafta 850 kilometrelik alan içerisinde test edilmesi bekleniyor. (SİPER) sayesinde gök hududumuz, yerli ve milli teknolojiler ile korunacak. ASELSAN ve ROKETSAN bu konuda adeta tek bilek olarak
HİSAR-U (SİPER) füzesini üretti ve gerçekten pazarda ilk 10'da yer alabilecek bir sistem ve bunu bu hafta içerisinde test görüntüleri yayınlandıktan sonra dünya gündemindeki yeri ile göreceğiz.

HİSAR, Türkiye'nin karadan havaya füze savunma sistemlerinin genel adı. Grup içinde, alçak irtifa hava savunma füzesi sistemi HİSAR-A ve HİSAR-A +, orta irtifa hava savunma füzesi sistemi HİSAR-O ve HİSAR-O + ile uzun menzilli hava ve füze savunma sistemi HİSAR-U bulunuyor. Bu sistemler Aselsan ve Roketsan öncülüğünde 2007'den bu zamana tek bilek bir şekilde geliştiriliyor.
HİSAR-U'nun gemi ve kara konuşlu olarak kullanılması planlanıyor. Siper füzesi; 100 km'den fazla menzile, ‘Çift Darbeli Motora', ‘Aktif Radar Arayıcı Başlık'a, ‘Kızılötesi Görüntüleyici Arayıcı Başlık'a ‘Terminal Güdüm' yeteneğine ve ayrıca Siperi diğer hava savunma sistemlerinden ayıran en önemli özelliklerinden biri görev iptali ve havada görev değişimi yapabilmesi. Yayınlanan fotoğraflardan veya videolardan görüyoruz ki Siper'in ilk testi ile son testi arasında açık ve net bir şekilde, gözle görünen değişiklikler var. Yani aslında Siper denenirken doğrudan hava savunma sistemi yapılmadı bizler füze yapmayı da öğrendik bu önemli bir detay. Bu görüntülere bu testlere bakarak şunu net bir şekilde söyleyebilirim ki Siper yakın zamanda S-400'lerin yerini alabilecek bir proje. Hisar Hava Savunma Sistemi kara hava ve deniz radar sistemleri ile entegre çalışabilecek ve bu sayede de geçici çözüm olan S-400'lere veda etmiş olacağız.
Her zaman dediğimiz gibi Türkiye, savunma sanayide bir destan yazıyor ve bizler de buna tanıklık ediyoruz. Bağımsız Türkiye yolunda atılan her adımın yapılan her projenin destekçisiyiz. Asla unutmayın! Bu tür projelerin kösteği olunmaz, desteği olunur.

Muhammed Çınık