Uzmanindan Van Gölü'nün Akintilarina Karsi Uyari
Van Gölü’ne arkadaslari ile yüzmek için giren sahis, kaybolduktan sonra ekiplerin 9 günlük çalismasi sonucu cansiz bedenine ulasirken Van Yüzüncü Yil Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dr. Ögretim Üyesi Mustafa Akkus, “Van Gölü’nde çok güçlü akinti sistemleri var. Bu sebepten dolayi eger iyi yüzme bilmiyorsak, can simidimiz, can yelegimiz yoksa kiyidan uzaklasmamiz gerekiyor” dedi.

“Yüzme bilmiyorsaniz kiyidan uzaklasmayin”
Van Yüzüncü Yil Üniversitesi (Van YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dr. Ögretim Üyesi Mustafa Akkus, “Yaz mevsimi geldigi zaman insanlar serinlenmek ve eglenmek Van Gölü’ne akin ediyorlar. Sunu bilmemiz lazim Van Gölü’nde çok güçlü akinti sistemleri var. Bu sebepten dolayi eger iyi yüzme bilmiyorsak, can simidimiz, can yelegimiz yoksa kiyidan uzaklasmamiz gerekiyor. Çünkü akintiya kapildigimiz zaman bir taraftan panik etkiliyor, bir taraftan yorgunluk. Bu sebepten dolayi sevincimizin aciya dönüsmemesi için mümkün oldugunca kiyi kesimlerde kalmamiz gerekiyor. Akinti sistemleri özellikle Tatvan ile Akdamar Adasi açiklari, Akdamar adasi açiklari ile Van körfezi açiklari ve Çarpanak Adasi’nin da içerisinde yer aldigi Ercis iç körfezi kismi. Bu kisimlarda özellikle yaz aylarinda ek olarak ta rüzgar varsa çok siddetli akintilar meydana geliyor” dedi.
“Balikçilarin kis aylarinda atiklari aglar akintilarla beraber kilometrelerce ötelere sürüklendigi oluyor”
Dr. Ögretim Üyesi Mustafa Akkus, "Van Gölü 3 bin 712 kilometre yüzey alani ve maksimum 461 metre derinligi ile beraber devasa bir ekosistem. Van Gölü’nde çok kuvvetli akinti sistemleri var. Özellikle Van körfezi dedigimiz yerde ve Akdamar Adasi ile Tatvan arasinda kalan kisimla Çarpanak Adasi ve karsi kiyilar arasinda. Bu akintilara rüzgarlar ve sicaklik farklari sebebiyet veriyor. Dolayisiyla özellikle yaz aylarinda hizi 18 santimetre bölü saniyeye varan güçlü akintilar olusuyor. Balikçilarin kis aylarinda atiklari aglar akintilarla beraber kilometrelerce ötelere sürüklendigi oluyor” diye konustu.
