Yemek Masasinin Altinda Yasama Tutunan Depremzede Ali, Protez Bacagiyla Ekmek Parasini Kazaniyor

HATAY – Hatay’da esi ve çocuguyla enkazda kalan Ali Sabanoglu, 52 saatlik mücadelenin ardindan yasama tutunmayi basardi. Asrin felaketi sonrasi bacagi ampute edilen Sabanoglu, 23 yildir sürdürdügü meslegine protez bacagiyla geri dönerek hayata tutundu.

Yemek Masasinin Altinda Yasama Tutunan Depremzede Ali, Protez Bacagiyla Ekmek Parasini Kazaniyor
Kahramanmaras merkezli depremlerde en çok yikima ugrayan Hatay’da, yaklasik 25 bin insan hayatini kaybetmisti. Asrin felaketinden en çok etkilenen kentte, birçok insan enkaz altinda uzuvlarini kaybetti. 6 Subat depremlerinde sol bacagini enkazda kaybeden 36 yasindaki Ali Sabanoglu, depreme Defne ilçesi Çekmece Mahallesi’nde yakalandi. Esi ve ogluyla enkazda kalan Sabanoglu, çöken yuvasinin molozlarindan yemek masasinin altinda olusturdugu yasam alaniyla kurtuldu. Enkaz altindan 52 saat sonra kurtarilan Sabanoglu’nun sol bacagi ampute edildi ve yerine protez bacak takildi. Bir yil boyunca tedavileri devam eden Sabanoglu, ayagina takilan protez ile sehrine geri döndü. Bir yil sonra Hatay’a gelen Sabanoglu, 2001 yilindan beri yaptigi perde isine devam etti. 23 yildir perde isini severek yapan Sabanoglu, konteynerlere, evlere ve yurt içine satislar yapiyor. Perdelerin imalatini kendisi yapan Sabanoglu, ortalama 3 metre tülü ve günesligi olan perdenin fiyati bin 200 TL olarak satiliyor. Depremde evi ve is yeri yikilan Sabanoglu, asrin felaketinde yasadigi acilari unutmak için 23 yildir severek yaptigi isini hevesle sürdürüyor.

“Mutfaktaki yemek masasinin altinda kendime bir yasam alani olusturdum”

Asrin felaketinde 52 saat sonra enkazdan kurtulan depremzede Sabanoglu, “Evimde yakalandim. Ben evin girisinde depreme yakalandim. Ondan sonra mutfaktaki yemek masasinin altinda kendime bir yasam alani olusturdum ve oraya sigindim. Esim ve oglum da salonda yakalandi ama çok sükür onlar 2-3 saat sonra sag salim çikarildi. Ben çok kötü bir yerdeydim. O yüzden iki gün sürdü. Ondan sonra 7 saat sonra beni çikardilar. 6 Subat depreminde ben 45 saat enkazda kaldim. 7 saatlik bir kurtarilmayla toplam 52 saat enkazda kaldim. Ondan sonra hastanede bacagim ampute edildi ve tedavi süreci basladi.

Ondan sonra protezim takildi. Bir yil boyunca tedavi olduktan sonra Hatay’a tekrar geri dönüs yaptim” dedi.



“Depremde yasanan acilari unutmak için kendimi ise veriyorum”

2001 yilindan beri perde isi yapan depremzede Sabanoglu, “Depremden sonra bir an önce gelip isimi yapabilir miyim, yapamaz miyim seyinde kendimi deneme sürecine girdim. Denedim oluyor. Ondan sonra da isime devam ettim. Burada kendi imkanlariyla ev yapanlara konteyner kentlere perde yapmak isteyenler ve yerinde dönüsüm yapanlara elimizden geldigince uygun fiyat verip onlara yardimci olmaya çalisiyoruz. Sehir disindan isteyenler de oluyor. Genelde İçel, Istanbul, Antalya’ya is yerine basladiktan sonra, isime basladiktan sonra gönderim yaptim. Bir tülün metresi 100 liradan basliyor ve 250-300 liraya kadar devam ediyor. 3 metrelik bir perde tülü ve günesligiyle birlikte bin 200 TL para yapar. Psikolojik olarak kendimi çok rahat hissediyorum. Özellikle yogun çalistigim zaman bacagimda protez oldugunu unutuyorum. Depremde yasadiklarimizi, bacagimin ampute edilmesini ve yasanan acilari unutmak için kendimi ise veriyorum” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA