Trakya'da Geç Ekim Yapilan Ayçiçegi Kuraklik Stresinde

Türkiye’nin ayçiçegi üretimini yarisindan fazlasini karsilayan Trakya’da geç ekim yapilan bölgelerde bitki kuraklik stresini yasiyor.

Trakya'da Geç Ekim Yapilan Ayçiçegi Kuraklik Stresinde
Edirne, Tekirdag ve Kirklareli’nde hava sicakliklari mevsim normallerinin üstünde seyretmesiyle süt olum devresine girecek olan ayçiçegi kuraklik stresi yasiyor.

Trakya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Bölüm Baskani ve Bitki Islahi Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yalçin Kaya Ayçiçek tarlalarinda incelemede bulundu.

Erken ekimin önemine deginen Kaya, “Kis yagislari geçen seneye göre karsilastirirsak kis yagislari yeterinde yagdi. Ayçiçek veriminden en önemli seylerden biri erken ekim bu erken ekim özellikle Edirne bölgesinde diger bölgelerde de Trakya’da gerçeklesti Nisan ayinin basinda ekebildik ayçiçekleri. Verim açisindan degerlendirildiginde önemli olan dekardaki bitki sayisi, tane sayisi ve tanenin agirligi. Bunlardan çikislara baktigimizda bu çikislar yeterli olarak gerçeklesti” dedi.



"Bayram öncesindeki yagis ayçiçeklerine serinlik yapti"

Geçen sene Mayis ayinda ekimin oldugunu aktaran Prof. Dr. Kaya, "Geçen sene Mayis ayinda ekimi yapmistik ve son yillarin en kötü sezonlarindan bir tanesini geçirmistik. Bu yil erken ektik ve yaklasik 1 ay önce avantajimiz var. Su anda havalar sicak gidiyor ama bayram öncesinde bir yagis oldu ve ayçiçeklerine serinlik yapti. Su anda gördügünüz gibi bitkilerin tablolarini doldurma seviyesine geldi. Simdi çiçeklenme dönemi önemli, çünkü bitkideki tane sayisina karar veriyor. Ayçiçeginde bizim hedefimiz bunun tam olarak dolmasi. Gönül ister ki bir yagmur daha yagsin. Çünkü bitkideki tabloda kaç tane tane yapacagini karar veriyor. Bu ortalari tamamen dolsun” ifadelerini kullandi.

"Geçen sene üreticilerin yag orani düsüklügü yasadi"

Geçen sene üreticilerin yag orani düsüklügü yasadigini vurgulayan Kaya, “En önemli faktörlerden bir tanesi geçen sene sikintisini yasamistik. Yag orani düsüklügü, verimin düsüklügünün en önemli faktörlerden birisi çiçeklerini söktügünde süt olum devresinde asiri sicaklar. Su anda fena gözükmüyor aslinda ama dedigimiz süt olumu yani bundan yaklasik 20 gün sonra ki sicakliklar çok önemli. Verimi yüzde 30 ve 40 noktasinda etkileyen ve asiri sicakliklar oldugunda strese giriyor bitki ve suyunu çok hizli kaybettigi için ciliz taneler ve yag orani düsük taneler elde ediyor” diye konustu.



"Bazi tarlalarda ayçiçegi sicaklik stresine girdi"

Ayçiçeklerin boylarinin küçük oldugunu ve bitkinin strese girdigini ifade eden Kaya, bayram öncesi ayçiçeklerinin sikintida oldugunu dile getirdi. Bölgesel olarak bazi tarlalarda bitkinin sicaklik stresine girdigini belirten Kaya, bazi bölgelerde ise son yagislarin can suyu oldugunu aktardi.
Kaynak: İHA