Bu Ilçede Çocuklar 6 Yasinda Yüzmeyi Ögreniyor

Tunceli’nin Çemisgezek ilçesinde, ilçenin hemen yani basinda asirlardir akan Tagar Çayi sayesinde çocuklar henüz 6 yasindayken yüzme ögreniyor.

Bu Ilçede Çocuklar 6 Yasinda Yüzmeyi Ögreniyor
Çemisgezek ilçe merkezine yaklasik 500 metre uzaklikta akan Tagar Çayi, ilçenin dogasina güzellik kattigi gibi kentte yasayanlar için dogal yüzme alani olarak katki sunuyor. Tagar Çayi boyunca olusan dogal göletlerde serinlemek için çok küçük yasta suya giren çocuklar, ailelerinin kontrolünde 6-7 yaslarinda yüzmeyi ögreniyor. Egitim seviyesinin yüksek oldugu ilçede, çocuklarin fiziksel gelisiminin yani sira, özgüven kazanimlarinda da fayda saglayacagi düsüncesiyle ebeveynler çocuklarini periyodik olarak Tagar Çayinda yüzmelerine firsat taniyor.

’’Birlikte oynuyoruz, eglenceli oluyor’’

Ilçedeki insanlarin yüzmeyi 6 yasinda ögrendigini söyleyen Arel Saran, "Ben 12 yasindayim. Yaz aylarini Çemisgezek’te geçirmeyi çok seviyorum. Genellikle çogu çocuk 6 yasindan sonra burada yüzmeyi ögreniyor. Belki büyük kentlerde olsaydim bu kadar hizli yüzmeyi ögrenemezdim. Havalar çok isininca serinlemek için Tagar Çayina geliyoruz. Ayagimizi çok hafif suya sokmamiz da bile kendimize geliyoruz. Burada çok güzel dostluklar ediniyoruz. Çok güzel arkadasliklar ediniyoruz. Birlikte yüzerek oyunlar oynuyoruz. Atlamalar yapiyoruz. Daha önce Antalya’ya tatile gittim. Ama buradaki eglenceyi orada bulamadim. Hem burada benim arkadaslarim da var. Burada atliyorum, yüzüyorum, daliyorum. Çesitli çesitli oyunlar buluyoruz, birlikte oynuyoruz. Çok eglenceli oluyor’’ dedi.



’’Bu çay bizim için büyük bir imkan sunuyor’’

Tagar Çayinin kendileri için büyük bir imkan sundugunu belirten Tugrul Yigit Saran, "12 yasindayim. Biz Tagar Çayinda sürekli yüzüyoruz. Burada 6 yasindan daha erken yüzmeyi ögrenenler de oluyor ama çogumuz 6 yasinda ögreniyoruz. Çemisgezek ilçemiz doga harikasi bir yer. Tagar Çayi da onlardan biri. Mesela tarihi indeklerimiz var. Ama biz en çok Tagar Çayini seviyoruz. Buraya geliyoruz. Her zaman yüzüyoruz. Serinliyoruz. Yaz aylari bizim için zor geçmiyor. Tagar Çayinda su kenarlarinda yüzülecek yerler yapiyorlar. Oralara gidiyoruz, yüzüyoruz. Mesela buraya disaridan gelenler oluyor. Çocuklar bir bakiyoruz yüzmeyi bilmiyor. Bizden çok daha büyük. Çocuk gelmis Istanbul’dan kollukla falan yüzüyor. Ama biz öyle degiliz iste. Böyle bir imkan elimize geçmis. Onu degerlendiriyoruz. Ben daha önce tatil yerlerine de gittim. Böyle imkanlar hiç olmuyordu. Hiç arkadasim da olmuyordu. Burada hem iyi dostluklar kuruyorum. Birlikte oyunlar oynuyoruz. Geliyoruz burada suya giriyoruz. Daliyoruz, hareketler yapiyoruz. Kendi kendimize bir seyler yaparak keyif aliyoruz. Burasi çok eglenceli geçiyor bizim için’’ diye konustu.



’’Bu su bizi serinletiyor’’

Herkesi Çemisgezek ilçesine davet eden Deniz Hasan Bilgiç, "Ben 12 yasindayim. Futbol okuluna gidiyorum. Yazin insanlar burada çogunlukla balik avliyor. Baliklarin tadini begeniyorlar. Buraya turistler yogunlukla geliyorlar. Arkadaslarimizla su içinde çogunlukla oyunlar oynuyoruz. Havalar bazen çok sicak oluyor. Biz de buraya geliyoruz. Bizi bu su serinletiyor. Bütün arkadaslarimiz da yüzmeyi biliyor. Burada çocuklar 6 yasindan önce yüzmeyi ögrenmeye basliyorlar. Çemisgezek ilçemizde hemen hemen yüzmeyi bilmeyen kisi yoktur. Ailelerimiz Tagar çayi kiyisina piknik yapmaya geliyor. Burasi turistler için bir tatil bölgesi. Çemisgezek ilçemize herkesi bekliyoruz" seklinde konustu.

Kaynak: İHA