Zamana Direnen 750 Yillik Kervansaray Restore Edilmeyi Bekliyor

Elazig’da Selçuklu döneminden kalma 750 yillik kervansaray, adeta zamana direniyor. Disaridan birçok noktasinin yikilmasina ragmen yillara meydan okuyarak ayakta kalmayi basaran kervansaray, restore edilip turizme kazandirilmayi bekliyor.

Zamana Direnen 750 Yillik Kervansaray Restore Edilmeyi Bekliyor
Keban ilçesine bagli Denizli köyü sinirlarinda bulunan Selçuklu dönemine ait yaklasik 750 yillik kervansaray, adeta zamana karsi direniyor. Ipek Yolu üzerinde 13. yüzyilin sonu ile 14. yüzyilin baslarinda insa edildigi tahmin edilen kervansaray, ayakta kalmaya çalisiyor. Disaridan birçok noktasinda yikimlar baslayan kervansarayin içi, halen ihtisamini koruyor. Kervansaray, dis kapidan girildiginde ortada büyük bir salon seklinde sagda ve solda iki oda, 6 bölmeden olusuyor. Köy sakinleri esine az rastlanan ve yillara meydan okuyan kervansarayin restore edilip turizm kazandirilmasini istiyor.

’’Eserlerimizi korumamiz lazim’’

Kervansarayin 750 yillik oldugunu belirten köy muhtari Cafer Çaglar, ’’Selçuklular döneminde yapilan bir handir. Bu kervansaray ticaret yolu üzerinde bulunuyor. Burayi korumaya bizim gücümüz yetmiyor. Tarihi eserlerimizi korumamiz lazim. Bu bizim kültürümüzdür. Bunlari kaybetmememiz lazim. 2000’li yillardan itibaren takip ediyorum ama buraya bir türlü bakim yapilmadi. Halen ayakta ve çok güzel duruyor ama zamanla yipranmasi devam ediyor. Kervansarayin içerisinde bulunan kabartmalar zaman asimindan dolayi hep döküldü. Su anda bu kervansaray zamana direniyor. Tas bile zaman karsi ne kadar yipranmis. Bunlari korumamiz lazim ama bu yönde biraz zayif kaliyoruz’’ dedi.

Bölge halki olarak kervansarayin restore edilmesi talep ettiklerini dile getiren Çaglar, ’’Insanlar buraya geldiginde oturacak yerleri olsun. Burada yöresel ürünlerimizi gösterebilecegimiz bir yer olursa gelen vatandaslar da rahat eder. Buranin restore edilmesi lazim ve zaten bu yapi bölgede tektir. Bu çevrede bu sekilde bir tarihi eser yok. Kervansarayin girisinde 2 oda var. Bunlar insanlarin konaklama odasidir. Burasi aslinda 40 dönümlük bir alana sahip. Bu kadar büyük olmasinin sebebi hayvanlari disarida da barindirabiliyormus. Zaman içerisinde isgal edilmis ve kervansarayin dibine kadar evler yapilmis. Devletimiz bu konuda bizlere yardimci olursa çok seviniriz. Burasi ayni zamanda çok serin. Serin olmasinin sebebi de tas yapi olmasindan kaynaklidir. Disari ne kadar sicak olursa olsun sicakligi buranin içerisinde hissetmezsin” diye konustu.

Kaynak: İHA