Binlerce Yillik Antik Su Yolu, Zonguldak'in Tarihi Mirasina Isik Tutuyor

Zonguldak’ta Roma döneminde suyun Filyos’ta bulunan Tios Antik Kenti’ne tasinmasi için 25 kilometrelik hat insa edildigi Çayir Su Magarasi, Türkiye’nin dört bir yanindan ziyaretçi çekiyor.

Binlerce Yillik Antik Su Yolu, Zonguldak'in Tarihi Mirasina Isik Tutuyor
Zonguldak’in Çaycuma ilçesine bagli Çayir köyünde yer alan magarasi, dogal güzellikleriyle de dikkatleri üzerine çekiyor. M.Ö. 6’nci yüzyilda kurulan ve M.S. 13’üncü yüzyila kadar yerlesim alani olarak kullanildigi degerlendirilen Teion Antik Kenti’ne su sagladigi düsünülen magara, yerli ve yabanci turistlerin ilgisini çeken önemli bir tarihi miras olarak ön plana çikiyor.

Roma döneminde insa edilen su yolu; Filyos beldesinde yer alan Tios-Tieion antik sehrinin su ihtiyacini karsilamak üzere Çayir Magarasi’ndan çikan suyun tasinmasinda rol aldi. Uzunlugu 25 kilometre olan hat boyunca suyu iletimi için yapilan kemer, sarniç, kanal gibi yapilardan bazilari halen varligini sürdürürken ziyaretçiler tarafindan da ilgi görüyor.

Magara ve çevresi turizme kazandirilmak amaciyla Zonguldak Jeoparki tarafindan düzenlendi.

Magara, bin 300 metre uzunlugunda ve botla gezilebilecek genislikteki yer alti nehirlerini de barindiriyor. Alti çesit yarasa türü bulundugu bilinen magaradaki sarkitlar da yer aliyor.

Köy sakinlerinden Muammer Aytas (40), Türkiye’nin dört bir yanindan magaraya ziyaretçilerin geldigini ifade etti.

Magaraya ulasim yollarinda düzenlemeler yapilirken isiklandirma da yapilmasi gerektigini söyleyen Aytas, "Burasi Roma dönemine ait Çayir köyü magarasi. Buraya yaz günleri yabanci ve yerli turistler geliyor. Buranin daha güzel bakima ihtiyaci var. Bakim yapilmasini istiyoruz. Magara hiç bos kalmiyor sürekli ziyaretçi geliyor. Türkiye’nin dört bir yanindan misafirler geliyor. Çok güzel magaramiz var. Daha çok yatirim yapilmasini istiyoruz. Ormanlik bir alanin içinde burasi. Isiklandirma olsa daha güzel olur. Daha dikkat çeker" diye konustu.

Kaynak: İHA